Şili'de alevler insanları yutuyor. Orman yangınlarında ölenlerin sayısı 51'e yükseldi

Sıcak hava dalgasının etkisi altındaki Güney Amerika ülkesi Şili'de en az 92 noktada orman yangını çıktı. Ölü sayısı en az 51'e yükseldi. Yetkililer, sayının artmasından endişe duyulduğunu açıkladı. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınlarda yaşamını yitirenlerin sayısının artacağını belirtti. Yangınlardan etkilenen bölgelere askeri birliklerin konuşlandırılacağı ve ihtiyaç olan tüm kaynakların hazır bulundurulacağı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Şili'de alevler insanları yutuyor. Orman yangınlarında ölenlerin sayısı 51'e yükseldi

Yaz mevsimini yaşayan Güney Amerika ülkesi Şili'de hava sıcaklıklarının sıradışı seviyelerde yüksek seyretmesine paralel olarak başlayan orman yangınları sürüyor.

Yetkililer, ülkenin orta kesimlerindeki en az 92 farklı yangında ölenlerin sayısının 51'e yükseldiğini açıkladı.

Şili'nin orta kesimlerinde bulunan ve yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı Valparaiso bölgesi, yangınlardan en çok etkilenen noktalardan biri.

Turistik kıyı kasabası Vina del Mar'ın da yakındaki ormanlardan yükselen dumanın altında kaldığı ve bazı evlerin hasar aldığı, helikopter destekli kurtarma ekiplerinin her iki bölgede de alevlerle mücadele ettiği belirtildi.

Şili İçişleri Bakanı Carolina Toha, bir yolda beş kişinin cesedini bulduklarını açıklarken "ellerindeki bilgilere göre toplam ölü sayısının çok daha yükselmesinden endişe duyduklarını" açıkladı. Tıha, en büyük endişenin, alevlerin kent alanlarının çok yakınında olması ve insanların etkilenmesi olduğunu vurguladı. Ülkenin 2010 yılında yaklaşık 500 kişinin öldüğü depremden beri en kötü felaketi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Toha, "En hassas durum Valparaiso'da yaşanıyor" diye ekledi.

Toha, mevcut yangının geçen yılki yangınlardan çok daha küçük bir alanda yaşandığını ama çok hızlı büyümekte olduğunu söyledi. Buna göre, cuma ile cumartesi günleri arasında yanan bölgenin alanı 30 binden 43 bin hektara yükseldi.

Yangınların Concon, Quintero ve Maitencillo şehirlerine doğru hızla yayıldığı belirtilirken, Valparaiso'ya 20 kilometre mesafedeki Penuelas Gölü Doğal Parkı'nda da bir yangın çıktığı açıklandı. Ulusal Afet Önleme ve Müdahale Servisi, yangının şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığı ve bazı kasabalarda tahliye işlemlerinin başlatıldığını duyurdu.

Yangınlarda şu ana dek az 1000 ev hasar gördü. Valparaíso'da elektrik kesintileri yaşandığı, dört hastanenin ve üç huzur evinin tahliye edildiği, iki otobüs terminalinin kullanılamaz hale geldiği de açıklandı.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de televizyondan halka seslenerek "Durum gerçekten çok zorlu" dedi. Boric, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada da, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini belirterek, "Yangınlara müdahale etmesi için tüm ekiplerimizi ülkenin orta ve güney kesimlerine yönlendirdik" bilgisini verdi.

Şili'de yaz aylarında orman yangınları giderek daha "sıradan" hale geliyor. Şili'de Şubat 2023'te de sıcak hava dalgası sırasında 27 kişi ölmüş, 400 bin hektardan büyük bir alan hasar almıştı.

Güney Amerika'nın batısında Kkraklığa ve sıradışı hava sıcaklıklarına yol açan El Niño nedeniyle, ocak ayında da Kolombiya'da çıkan yangınlarda 17 bin hektardan fazla orman yok olmuştu.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin