Rusya'da seçim zaferi Putin'in... Sandıkları patlattı

Rusya Devlet Başkanlığı seçimini, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8'ini alan Vladimir Putin kazandı. Rusya Devlet Başkanlığı için 4 isim yarıştı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'da seçim zaferi Putin'in... Sandıkları patlattı

Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi'nin (VCIOM) sandık çıkış anketine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkedeki başkanlık seçimlerinde yüzde 87,8 oyla zafer kazandı.

Ülke içinde 112 milyon 309 bin 947, Rusya’nın yurt dışındaki temsilciliklerinde 1 milyon 890 bin 863, Kazakistan'daki Rus Baykonur Uzay Üssü'nde 11 bin 924 kayıtlı seçmen oy kullandı.

Seçimler hem sandık başında hem de uzaktan elektronik ortamda yapıldı. Uzaktan oylama işlemi Moskova dahil 29 bölgede gerçekleştirildi.

Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'da, 2022'de ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de devlet başkanı seçimi için sandık başına gidildi.

Devlet başkanlığı koltuğuna oturmak için 4 adayın yarıştığı seçimde, mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Rusya Partisinin desteğiyle bağımsız aday oldu.

Liberal Demokrat Parti Başkanı Leonid Slutskiy kendi partisi, Nikolay Haritonov Komünist Partisi, Vladislav Davankov da Yeni İnsanlar Partisi adına aday olarak seçim pusulasında yer almıştı.

Rusya Devlet Başkanlığı seçimini, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8'ini alan Vladimir Putin kazandı.

Fom şirketinin sandık çıkış anketine göre, Komünist Parti’den Nikolay Haritonov yüzde 4,7, Yeni İnsanlar Partisi’nden Vladislav Davankov yüzde 3,6, Liberal Demokrat Parti’den Leonid Slutskiy yüzde 2,5 oy aldı. Yüzde 1,4 oy ise geçersiz sayıldı.

Putin'in 2020'deki anayasa değişikliğiyle 2030'da da aday olması mümkün.

İLK TEPKİ ZELENSKİ'DEN

Seçim sonucuna ilk tepki Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'den geldi. Zelenski, seçimlerin meşruiyetinin olmadığını söyledi. "Putin sonsuza kadar yönetmek istiyor" dedi.

BEYAZ SARAY: SEÇİMİN ÖZGÜR VE ADİL OLMADĞIĞI AÇIK

Beyaz Saray da, "Putin'in siyasi rakiplerini nasıl hapse attığı ya da seçime sokmadığı göz önüne alındığında seçimin özgür ve adil olmadığı açık" açıklaması yaptı.

RUS MUHALİFLER SANDIKLARA AKIN ETTİ

Rusya'da başkanlık seçimlerinin son gününe, geçen ay hapiste şüpheli bir şekilde ölen muhalif Aleksey Navalni'nin destekçilerinin eylem çağrısı damga vurdu. Bugün hem Rusya'da hem Rusya'nın diplomatik temsilciliklerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Navalni'nin eşi de Berlin'de oy vermek için kuyruğa girdi.

Navalnaya, Rus muhaliflerden seçimin son günü, öğlen, kitleler halinde sandığa gitmelerini istemişti. Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı diğer adaylardan birine oy vermeleri ya da geçersiz oy kullanmaları çağrısı yapmıştı.

Öğleden sonra sandıklardaki yoğunluğun arttığı özellikle gençlerin sayısında artış gözlendiği bildirildi. Kuyruktakilerin sayısı bazı yerlerde yüzleri, bazı yerlerde binleri buluyordu.

TÜRKİYE'DE YAŞAYAN RUSLAR SANDIK BAŞINDA

Türkiye’de yaşayan Rus vatandaşları, ülkelerindeki devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Rusların yoğun ilgi gösterdiği seçim nedeniyle İstanbul ve Antalya’daki oy verme merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Rusya'da seçim zaferi Putin'in... Sandıkları patlattı

Yüzlerce kişi oy vermek için saatlerce kuyrukta bekledi.

 

Kaynak: A.A
Etiketler rusya Putin seçim
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin