İstanbul'da gerçekleşen görüşmelerin ardından Rusya ve Ukrayna arasında 307 esirin takas edildiği açıklandı.
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 307 esir takasının 1000'e 1000 takas mutakabatı kapsamında yapıldığı ve esir takası sürecinin devam ettiği ifade edildi.
"İSTANBUL'DAKİ MÜZAKERELERDE UKRAYNA İLE SAĞLANAN ANLAŞMALARA BAĞLI KALIYORUZ"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova'da Rus basınına Ukrayna'nın son günlerdeki eylemlerini değerlendirdi.
Ukrayna ordusunun 20-23 Mayıs'ta insansız hava araçları (İHA) ile Rus topraklarındaki sivil unsurlara yönelik saldırılar düzenlediğine işaret eden Lavrov, bu saldırılarda ölen ve yaralananların olduğunu belirtti.
Saldırıların İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Kiev'i desteklemesi sonucu yapıldığını söyleyen Lavrov, "İşlenen suçlarda, bu ülkelerin de payı olduğundan eminiz. Bu siyasete son vermek için çalışacağız." dedi.
Lavrov, "Bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında sağlanan anlaşmalar doğrultusunda, İstanbul'da başlatılan müzakere sürecini bozma girişimi olduğu açık." ifadesini kullandı.
"Buna rağmen Ukrayna ile İstanbul'da sağladıkları anlaşmalar üzerinden çalışmaları sürdüreceklerini" dile getiren Lavrov, "Krizin barışçıl çözümüne bağlı kalıyoruz. Müzakerelere her zaman açığız. Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında İstanbul'da sağlanan anlaşmalara da bağlıyız. Müzakerelerde 1000 kişiye 1000 kişilik esir takasıyla ilgili listelerin hazırlanmasına yönelik çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz." dedi.
Bakan Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerde olası ateşkese yönelik bakışlarının ayrıntılı olarak sunulması konusunda mutabık kaldıklarını anımsatarak, "Esir değişimi tamamlanır tamamlanmaz Rusya, Ukrayna tarafına üzerinde çalıştığı belge taslağını teslim edecek." diye konuştu.
390 ESİR TAKAS EDİLMİŞTİ
İstanbul Barış Müzakereleri kapsamında 270 asker ve 120 sivil esir dün karşılıklı takas edilmişti.
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:
"Esir değişimi kapsamında, Kiev yönetiminin kontrolündeki topraklardan 270 Rus askeri ve Kursk bölgesinde Ukrayna ordusu tarafından esir alınanlar dahil 120 sivil alındı. Bunun karşılığında 270 Ukrayna askeri ve 120 sivil verildi. Serbest bırakılan Rus askerleri ile siviller Belarus'ta bulunuyor ve onlara gerekli tıbbi ve psikolojik destek sağlanıyor. Bunların hepsi, sağlık merkezlerinde tedavi görmeleri için Rusya'ya ulaştırılacak."
Büyük esir takası gerçekleşti! Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmeyi Trump duyurduDünya