NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatını gerçekleştirecek. Steadfast Defender 2024 tatbikatına yaklaşık 90 bin askerin katılacak

90 bin asker, 50'den fazla gemi ve 80'den fazla savaş uçağıyla olası bir Rus saldırısına nasıl karşılık verileceği detaylandırılacak

Google Haberlere Abone ol
NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatını gerçekleştirecek. Steadfast Defender 2024 tatbikatına yaklaşık 90 bin askerin katılacak

NATO, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tatbikatını gerçekleştirecek. Tatbikatta, bir çatışma halinde ABD birliklerinin Rusya sınırındaki ve Avrupalı müttefiklerini nasıl takviye edebileceğinin provası yapılacak. 

NATO'nun en üst düzey komutanı Chris Cavoli, Perşembe günü yaptığı açıklamada Mayıs ayına kadar sürecek olan Steadfast Defender 2024 tatbikatına yaklaşık 90 bin askerin katılacağını söyledi.

NATO, uçak gemilerinden destroyerlere kadar 50'den fazla geminin yanı sıra 80'den fazla savaş uçağı, helikopter ve insansız hava aracı ile 133 tank ve 533 piyade savaş aracı dahil olmak üzere en az bin 100 savaş aracının tatbikata katılacağını söyledi.

Cavoli, tatbikatların NATO'nun bölgesel planlarını uygulama provası olacağını, ittifakın on yıllardır hazırladığı ilk savunma planları olduğunu ve bir Rus saldırısına nasıl karşılık verileceğini detaylandırdığını söyledi.

NATO, "Steadfast Defender 2024, NATO'nun Avrupa'nın savunmasını güçlendirmek için Kuzey Amerika'dan ve ittifakın diğer bölümlerinden hızla kuvvet konuşlandırma yeteneğini gösterecektir" açıklamasında bulundu. Cavoli, ulusal savunma şeflerinin iki günlük toplantısının ardından Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, takviyenin "yakın bir düşmanla ortaya çıkan çatışma senaryosunun simülasyonu" olacağını söyledi.

Avrupa'ya personel gönderme simülasyonlarının yanı sıra sahada tatbikatları da içerecek olan tatbikatlara katılacak birlikler NATO ülkelerinden ve yakında ittifaka katılmayı uman İsveç'ten gelecek.

NATO'nun en üst düzey stratejik belgesi, Rusya'yı NATO üyelerinin güvenliğine yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olarak tanımlıyor. 

Benzer büyüklükteki son tatbikatlar, Soğuk Savaş döneminde, 1988'de 125 bin katılımcıyla ve 2018'de 50 bin katılımcıyla gerçekleştirilmişti. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin