İran'a dünyadan tepkiler: İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı sonrasında ülkelerden kınama ve itidal çağrıları yapıldı

İran'ın İsrail'e yönelik füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) misilleme saldırısının ardından dünyadan peş peşe tepkiler geldi. Katar'dan İran ve İsrail'e itidal çağrısı yaparken, Avrupa Birliği , Yunanistan ve Belçika İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısını şiddetle kınadı.

Google Haberlere Abone ol
İran'a dünyadan tepkiler: İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı sonrasında ülkelerden kınama ve itidal çağrıları yapıldı

İran dün (13 Nisan) İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı. İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısı sonrasında İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

DÜNYADAN TEPKİLER VE İTİDAL ÇAĞRISI PEŞ PEŞE GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM), AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırıyı şiddetle kınadıklarını kaydetti. Ardından İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Avusturya, Norveç, Danimarka ve Belçika, Çin ve Brezilya'dan peş peşe saldırıyla ilgili kınama ve itidal çağrıları yapıldı.

İRAN: "ARTIK KONU KAPANMIŞTIR"

İran Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciği'nden yapılan açıklamada “İran'ın BM Şartı'nın meşru savunmaya ilişkin 51. maddesine dayanarak gerçekleştirdiği askeri harekât, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir cevap niteliğindeydi. Artık konu kapanmış sayılabilir.” denildi.

3. Dünya Savaşı'mı çıkacak yorumlarının yapıldığı saldırıyla ilgili dünyadan tepkiler gelmeye başladı.

KATAR'DAN İRAN VE İSRAİL'E İTİDAL ÇAĞRISI

Katar, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasını hedef alan İsrail saldırısına, füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) karşılık vermesinin ardından ilgili tüm taraflara gerilimi durdurma ve azami itidal çağrısında bulundu. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki durumla ilgili derin endişe duyulduğu belirtilerek, tüm taraflardan gerilimi durdurmaları ve azami itidal göstermeleri istendi.

"Uluslararası topluma bölgedeki gerilimi azaltmak için acil eyleme geçme çağırısında bulunuyoruz." ifadelerine yer verilen açıklamada, bölgesel ve uluslararası düzeyde güvenlik ve istikrarın sağlanmasını amaçlayan tüm çabaların desteklenmesi taahhüdü yinelendi.

AB, İRAN'IN İSRAİL'E SALDIRISINI ŞİDDETLE KINADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi. Borrell, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda,

"AB, İran'ın İsrail'e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir." değerlendirmesinde bulundu.

"DAHA FAZLA KAN DÖKÜLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise "Bölgesel gerilimin daha da artmasını önlemek için her şey yapılmalı. Daha fazla kan dökülmesinin önüne geçilmeli. Ortaklarımızla durumu yakından takip etmeyi sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "İran'ın İsrail'e yönelik bariz ve haksız saldırısını şiddetle kınıyorum. İran ve vekillerine de bu saldırılara derhal son vermesi çağrısında bulunuyorum. Artık tüm aktörlerin gerilimi daha da artırmaktan kaçınması ve bölgede istikrarın yeniden sağlanması için çalışması gerekiyor." mesajını paylaştı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola da mesajında, saldırıların Orta Doğu'da daha fazla kaosu tetikleme riski taşıdığına dikkati çekerek, "AB, saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor ve gerilimi azaltmak, durumun daha fazla kan dökülmesine dönüşmesini durdurmak için çalışmaya devam edecek." ifadesine yer verdi.

BELÇİKA DIŞİŞLERİ BAKANI LAHBİB DE SALDIRIYI KINADI

AB Dönem Başkanı Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib de saldırıyı kınadıklarını bildirerek, "Bu büyük bir gerilimdir ve bölgesel istikrara yönelik bir tehlikedir. Bu saldırı halkı tehlikeye atıyor ve bizi barıştan daha da uzaklaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN'DAN ŞİDDETLİ KINAMA

Yunanistan hükümetinin, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısını şiddetle kınadığı bildirildi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, düşmanca tavırların daha fazla yayılmasından kesinlikle kaçınılması gerektiği vurgulandı.

BÖLGESEL VE KÜRESEL GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATIYOR

Açıklamada "Yunan hükümeti, İran'ın İsrail'e yönelik, bölgede zaten zor olan durumu ciddi bir şekilde daha da kötüleştiren saldırılarını şiddetle kınıyor. Bu tür eylemler, bölgesel ve küresel güvenliği tehlikeye atıyor." ifadeleri yer aldı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada da Orta Doğu'daki gelişmeler nedeniyle Milli Güvenlik Hükümet Konseyinin yerel saatle 18.00'de Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında toplanacağı duyuruldu.

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin