Irak'ta seçim gerginliği. Barzani'nin partisi 10 Haziran'daki seçimleri boykot etmeye karar verdi

Kuzey Irak'taki en güçlü parti konumunda olan KDP, Irak Yüksek Mahkemesi'nin kararını anayasaya aykırı bulduğunu belirterek, 10 Haziran'da gerçekleştirilecek seçimlere katılmayacağını duyurdu. Bölgedeki seçimlerin, bir buçuk yılı aşkın sürenin ardından 10 Haziran'da gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta seçim gerginliği. Barzani'nin partisi 10 Haziran'daki seçimleri  boykot etmeye karar verdi

Mesut Barzani başkanlığındaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kuzey Irak'ta Haziran ayında yapılacak meclis seçimlerini boykot kararı aldı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde (IKBY) seçimlerin bir buçuk yılı aşkın gecikmenin ardından 10 Haziran'da yapılacağı ilan edilmişti.

Barzani başkanlığında toplanan KDP Politbürosu, Irak Federal Yüksek Mahkemesinin Kürdistan bölgesine yönelik kararlarına atıfla "yasadışı ve anayasaya aykırı bir şekilde dayatılan seçimlere" katılmayacağını açıkladı.

GERİ DÖNÜŞ HEDEFİ

Erbil merkezli yayın kuruluşu Rudaw'ın haberine göre KDP Politbürosunun açıklamasında, kararın "Kürdistan Bölgesine yönelik son dört yıldır devam eden anayasaya aykırı kararların bir devamı niteliğinde olduğu ve Irak'ı merkezi sisteme geri döndürmeyi hedeflediği" kaydedildi.

Açıklamada Kürdistan Bölgesinin federal bir bölge olduğu ve Kürdistan Parlamentosunun çıkardığı yasaların, federal hükümetin tek başına yetki sahibi olduğu alanlar dışında, öncelik taşıdığı yönündeki Anayasa maddelerine de atıfta bulunuldu.

KOTALAR KALKTI

Federal Yüksek Mahkeme, Şubat ayında açıkladığı kararla, Kürdistan Parlamentosunda Türkmen ve Hristiyanlar için uygulanan kota sisteminin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Parlamentoda etnik ve dini azınlıklara ayrılmış 11 sandalye bulunuyordu. Karar uyarınca azınlık kotalarının kaldırılmasıyla parlamentodaki sandalye sayısı da 111'den 100'e inmiş oldu. Karara tepki olarak çeşitli Türkmen ve Hristiyan siyasi partiler de seçimi boykot edeceklerini açıklamıştı.

IKBY'de azınlık kotasıyla seçilen milletvekilleri, başta KDP olmak üzere büyük partilerin gölge milletvekili olma suçlamasıyla karşılaşıyordu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin