İlk eylemi değil! Irkçı ve aşırı sağcı lider yine Kuran-ı Kerim yaktı. İzin verilmesine tepki gösterildi: 3 kişi gözaltına alındı

Hollanda'da ırkçı PEGIDA lideri Wagensveld'in Kuran yakma eylemine izin verildi. Eyleme müdahale etmek isteyen bir grupla polis arasında arbede çıktı. Üç kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol
İlk eylemi değil! Irkçı ve aşırı sağcı lider yine Kuran-ı Kerim yaktı. İzin verilmesine tepki gösterildi: 3 kişi gözaltına alındı

Hollanda'da ırkçı ve faşist Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld'in Kuran yakma eylemine başka bir grup tarafından müdahale edilmesi sonrası grupla polis arasında arbede çıktı. 

Hollanda'nın The NL Times haber sitesinin aktardığına göre, Arnhem'de yaşanan olayda, Wagensveld ve üç polis memuru yaralandı. Olaya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Ahmed Marcouch, polise havai fişek ve taş atıldığını söyledi. Marcouch, "Bu kadar çok şiddet kullanılmış olması çok üzücü ve hayal kırıklığı yaratıcı. Bununla ilgili son derece kızgınım. Kutsal kitabı yakmanın yarattığı üzüntü ve hisleri anlıyorum. Ama şiddet kabul edilemez. Fikirlere karşı fikirler ile mücadele etmelisiniz" diye konuştu. 

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olayla bağlantılı olarak üç kişinin gözaltına alındığı bildirilirken, Belediye Başkanı Marcouch, ilerleyen günlerde daha fazla kişinin de gözaltına alınabileceğini söyledi. 

Wagensveld, Jansplein'de beraberindeki 10 kişiyle birlikte Kuran yakma eylemi düzenlemek için belediyeden izin almıştı. Şehir yönetiminden yapılan açıklamada, eylemin 'kanun ve yasal düzenlemelerin kapsamı içinde olduğu' ifade edilmişti. Marcouch, söz konusu eylemin şehirdeki Müslüman toplumunda büyük bir rahatsızlık yarattığına işaret ederken, bir cami derneğinin cuma günü dağıttığı broşürlerde karşı eylem çağrısı yapılmıştı.

Karşı eylemin de yapılmasını kolaylaştırmak istediklerini ama bunun için yakındaki Willemsplein'e işaret ettiklerini söyleyen Marcouch, 'kendisi dahil pek çok kişinin bu yönde talepte bulunduğunu ama karşı eylemcilerin buna yanaşmadığını' savundu. Eylem günü Wagensveld, ilk olarak polis tarafından güvenliği için bölgeden uzaklaştırılırken, Wagensveld ardından eylemini yapması için bölgeye geri getirildi. 

 

BELEDİYE MECLİS ÜYESİNDEN EYLEME İZİN VERİLMESİNE TEPKİ

Polis tarafından yapılan yazılı açıklamada da PEGIDA’nın Hollanda'nın Arnhem kentinde belediyeden izin aldığı Kuran yakma eylemine karşı bir grubun gösteri yaptığı, söz konusu grubun Kuran'a yapılan saldırıya müdahale etmek istediği ifade edildi. Grup üyeleri ile polis memurları arasında çıkan arbede nedeniyle PEGIDA'nın gösterisinin sona erdirildiği bilgisine yer verilen açıklamada, polisin talimatına uymadıkları gerekçesiyle üç kişinin gözaltına alındığı, üç polis memurunun ise hafif yaralandığı bildirildi. PEGIDA liderinin de polis tarafından koruma altına alındığı kaydedildi.

Denk Partisi Arnhem Belediye Meclis Üyesi Yıldırım Usta, yayımladığı basın bildirisinde, Marcouch’un PEGIDA'nın Kuran yakma eylemine izin vermesini eleştirdi.

Usta, konuya ilişkin olarak, "Fikir özgürlüğü bahanesi altında yapılan bu açıkça nefret suçu görmezden gelindi. Polisin köpeklerle Müslüman göstericilere karşı tutumu sadece gerilimi tırmandırmaktan öte bir işe yaramadı. Toplumumuzu korumak ve nefret eylemlerine karşı güçlü bir duruş sergilemek amacıyla belediye meclisinde daha etkin önlemler alınması için çeşitli girişimlerde bulunacağız" açıklamasında bulundu.

İLK EYLEMİ DEĞİLDİ

Wagensveld’in 2022 ve 2023 yılında ülkedeki farklı kentlerde Kuran eylemlerinde, kamu düzeni ve güvenliğiyle ilgili düzenlemeye göre kamusal alanda ateş yakmanın yasak olması nedeniyle Kuran'ı yakması durumunda polisin müdahale edeceği bildirilmişti. PEGIDA hareketi lideri Wagensveld, geçen yıl 22 Ocak’ta Lahey kentinde geçici Hollanda parlamento binası önünde polis korumasında, 13 Şubat’ta ise Utrecht kentinde tek başına yaptığı gösteride Kuran yırtmıştı. Benzer şekilde 22 Ekim 2022'de Rotterdam'da Kur'an-ı Kerim yakmayı planlayan PEGİDA'nın eylemi, Wagensveld'in gözaltına alınmasıyla başlamadan bitmişti.

Rotterdam'daki gösterinin planlandığı yerde toplanan Müslüman gruplar, PEGIDA'nın Kuran yakacağını açıklamasına rağmen gösterisinin yasaklanmaması nedeniyle karşıt gösteri düzenlemişti. Gözaltına alındıktan sonra aynı gün salınan Wagensveld, ertesi gün Lahey kentinde benzer bir eylem gerçekleştirmek istemiş fakat polis, gösteri kurallarına uymadığı gerekçesiyle Wagensveld'i yine gözaltına almıştı. Wagensveld, geçen yıl 18 Ağustos ve 23 Eylül’de ise Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği önünde Kuran yırtmıştı

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin