Filistin'de istifa depremi! Başbakan Iştiyye istifa ettiğini duyurdu!

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, görevinden istifa ettiğini duyurdu. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Başbakan Iştiyye, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına işaret ederek, savaşın ardından Filistinliler arasında siyasi düzenlemelere ilişkin geniş bir fikir birliğine izin vermek için görevden ayrıldığını açıkladı. 

Google Haberlere Abone ol
Filistin'de istifa depremi! Başbakan Iştiyye istifa ettiğini duyurdu!

Filistin'in WAFA haber ajansı, Iştiyye'nin 26 Şubat Pazartesi günü hükümetinin istifa ettiğini resmi olarak Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'a sunduğunu bildirdi.

'BİR SONRAKİ AŞAMA YENİ DÜZENLEMELERİ GEREKTİRİYOR'

Iştiyye, açıklamasında, işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te yaşanan 'eşi benzeri görülmemiş tırmanışın' ve 'Gazze Şeridi'ndeki savaş, soykırım ve açlığın' kendisini istifaya götürdüğünü belirtti. Iştiyye, Filistin Yönetimi'ni 'siyasi bir nüfuzu olmayan idare ve güvenlik kurumu haline getirme yönünde çabalar' olduğuna da dikkat çekerek Filistin Yönetimi'nin 'işgale rağmen Filistin topraklarında devleti cisimleştirme çabasını sürdüreceğini' söyledi. 

Iştiyye, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir sonraki aşamanın ve zorluklarının, Gazze’deki yeni gerçekliği ve Filistinli birliğine dayanan Filistinli-Filistinli fikir birliğine olan ihtiyacı göz önünde bulunduran hükümet ve siyasetle ilgili yeni düzenlemeler gerektirdiğini görüyorum.”

REUTERS: ABD, ABBAS'IN BAZI YETKİLERİNİ DEVRETMESİNİ İSTİYOR

Reuters haber ajansı, Aralık 2023'te, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının sürdüğü dönemde, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın İsrail ve Filistin’e yaptığı ziyaretlerin ardından, ABD’nin Filistinli yetkililerle kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmelerde, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın Filistin Yönetimi üzerindeki kontrol ve idari yetkisinin bir kısmından feragat etmesini istediğini iddia etmişti.

Ajansın üç Filistinli ve bir üst düzey bölgesel yetkiliye dayandırdığı haberine göre, dile getirilen teklifler arasında, Abbas’ın bir yardımcı ataması, başbakana yürütmeyle ilgili daha fazla yetki devretmesi ve yönetimin liderlik kadrosuna ‘yeni isimler’ getirmesi yer almıştı. ABD'li bir kaynak, Abbas’ın Filistin Yönetimi’nde reform konusunda ABD’nin yaptığı bazı tekliflere açık olduğunu söylemişti. Bunlar arasında teknokratik yeti sahibi ‘taze kan’ ve başbakanlığa yürütme ile ilgili yeni yetkiler verilmesi de vardı.

ABD’li yetkililer, Abbas’a herhangi bir isim önerisinde bulunmadıklarını söylerken, bölgesel yetkili ve diplomatlar, ABD ve İsrail’deki bazılarının, üst düzey Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yetkilisi Hussein al-Sheikh’in olası bir yardımcı ve halef olmasını tercih edeceğini belirtmişti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin