Dünya’nın gözü Alaska’da! Tarihi Trump – Putin zirvesi sona erdi! Rusya ile Ukrayna arasındaki buzları eritebilecek mi?

Dünya’nın gözü Alaska’da gerçekleşecek olan ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesine çevrildi. İki liderin görüşmesi 7 yıl aradan sonra Alaska’nın Anchorage kentinde başladı. Yaklaşık 3 saat süren zirve Türkiye saatiyle 01. 20'de sona erdi. Görüşme sonucunda iki lider basın toplantısı gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Dünya’nın gözü Alaska’da! Tarihi Trump – Putin zirvesi sona erdi! Rusya ile Ukrayna arasındaki buzları eritebilecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi Türkiye saati ile 22.30'da Alaska’nın Anchorage kentindeki askeri üstünde başladı. Kritik zirveye dakikalar varken Beyaz Saray’dan görüşmeye dair açıklamada bulundu. Teke tek yapılacak görüşme her iki devletin heyetlerinden iki kişinin katılmasına karar verildi. Peki neler kritik zirvede neler yaşanacak? İşte zirvede ilişkin sıcak gelişmeler…

02.06 - BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşme sonrası basın toplantısı gerçekleştirdi.

TRUMP: ŞU AN BİR ANLAŞMA YOK

ABD Başkanı Donald Trump şu açıklamalarda bulundu:

Çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Birçok önemli konuda anlaştık. Şu an bir anlaşma yok. NATO ile görüşeceğim. Zelenskiy ile görüşüp konuştuklarımızı aktaracağım. Başkan Putin ile harika bir ilişkimiz var, çok iyi iş çıkarttılar. Birçok konuda mutabık kaldık, bazı konularda henüz anlaşmaya varamadık ama varacağız. Artık günde 5-6 bin kişinin ölmesinin önüne geçeceğiz. Yakında tekrar görüşeceğiz.

Dünya’nın gözü Alaska’da! Tarihi Trump – Putin zirvesi sona erdi! Rusya ile Ukrayna arasındaki buzları eritebilecek mi?

PUTİN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMADA BULUNDU

Toplantıda ilk olarak konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmede, 'Saygı çerçevesinde bir görüşme gerçekleştirdik. Güzel bir görüşme oldu. Aramızda bir okyanus olmasına rağmen yakın komşularız aslında' dedi. Putin, konuşmasında uçaktan inerek ve Trump'a 'Merhaba komşu' ile dediğini ifade etti.

Putin Alaska'nın her iki devlet içinde önemli olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu:

''Görüşmemiz yapıcı ve karşılıklı saygı çerçevesindeydi. Rusya ve ABD son derece yakın komşular. Alaska ortak tarihimizin bir parçası. Her iki ülke de ortak bir zafer için birlikte çalıştı. Tarihi bir mirasımız var ve bu miras iki ülke arasında ileriye gidebilmemiz için önemli bir rol oynayacaktır. Zor bir dönemden geçtik. Soğuk Savaş'tan beri belki de en zor dönemden geçtik ve her iki ülke açısından da bu durum iyi olmadı. Bir yola girmenin ve bu yolu değiştirmenin zamanı geldi.

''ÇATIŞMANIN KÖKENLERİNİ ORTADAN KALDIRMALIYIZ''

Görüştüğümüz en önemli konulardan birisi Ukrayna idi. Ukrayna'daki durum aslında hepimizin güvenliğini de ilgilendiriyor. Bir uzlaşıya varabilmek için buradaki çatışmanın köklerini ortadan kaldırmalıyız.

İş birliğine geri dönmemiz çok önemli. Sayın Başkan Trump'a ortak çalışmalarımızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sayın Trump'ın da ulaşmaya çalıştığı amaçta kararlı olduğu belli.

2022 yılında önceki ABD Başkanı ile son görüşmemizde Biden'ı ikna etmeye çalışmıştım. Durumun bu noktaya gelmemesi gerektiğini söylemiştim ve Sayın Başkan Trump bana dedi ki, 'Ben olsaydım bu savaş hiç olmazdı' Ben de başkanın bu sözlerine katılıyorum. Trump, başkan olsaydı bu savaş çıkmazdı.

01.22 KRİTİK ZİRVE SONA ERDİ

Türkiye saatiyle 22.30'da başlayan tarihi zirve yaklaşık 3 saat sonra sona erdi.

Dünya’nın gözü Alaska’da! Tarihi Trump – Putin zirvesi sona erdi! Rusya ile Ukrayna arasındaki buzları eritebilecek mi? - Resim : 2

22.30 TARİHİ GÖRÜŞME BAŞLADI

Alaska eyaletinde düzenlenen tarihi görüşmede ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin havaalanından Trump'ın makam aracıyla toplantının yapılacağı salona gitti. Trump ve Putin'in ikili ilişkiler ile Rusya ve Ukrayna arasında olası ateşkesi ele alacakları "Barışın Peşinde" temalı tarihi görüşme başladı.

Dünya’nın gözü Alaska’da! Tarihi Trump – Putin zirvesi sona erdi! Rusya ile Ukrayna arasındaki buzları eritebilecek mi? - Resim : 3

Putin ile görüşmede Trump'a ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'un da eşlik ediyor. Tass haber ajansı da Putin'e, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov'un eşlik ediyor.

Dünya’nın gözü Alaska’da! Tarihi Trump – Putin zirvesi sona erdi! Rusya ile Ukrayna arasındaki buzları eritebilecek mi? - Resim : 4

22.16 - TRUMP VE PUTİN BİRBİRLERİNİ SELAMLADI

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alaska eyaletindeki görüşmesi öncesi havalimanında birbirlerini selamladı. Trump ve Putin, ABD'nin Alaska eyaletinin Anchorage kentine ulaştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve ikili ilişkileri görüşmek için bir araya gelen iki lider uçaktan indikten sonra birbirlerini selamladı ve kırmızı halıda beraber yürüdü. Trump ve Putin, "Alaska 2025" yazan bir platformun üzerinde yan yana gelerek fotoğraf çektirdi.

ABD Başkanı Trump, daha önce yaptığı açıklamada, "Ateşkesin hemen bugün olup olmayacağından emin değilim. Ama eğer bugün bir ateşkes olmazsa mutsuz olacağım" demişti.

Trump, Alaska'daki görüşmede Rusya-Ukrayna Savaşı'nı durduracak bir formül çıkmaması halinde Rusya'ya yaptırım uygulayacağını belirtmişti.

Dünya’nın gözü Alaska’da! Tarihi Trump – Putin zirvesi sona erdi! Rusya ile Ukrayna arasındaki buzları eritebilecek mi? - Resim : 5

21.47 - TRUMP, ALASKA'YA İNİŞ YAPTI

Trump'ın, Putin ile ikili ilişkiler ve Rusya-Ukrayna savaşını görüşmek üzere üst düzey ABD'li heyetle bindiği Air Force One uçağı, Alaska'nın Anchorage kentine indi.

Uçaktaki heyette, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hazine Bakanı Scott Bessent, Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Ratcliffe yer alıyor.

Uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, görüşme sonucunda Rusya-Ukrayna arasında ateşkesin sağlanmasını umduğunu, söz konusu zirve sonucunda "kesin bir şeyler" görmek istediğini belirtmişti.

İki liderin görüşeceği Alaska, 1867'de Çarlık Rusya tarafından ABD'ye satılması nedeniyle görüşme yeri olarak sembolik bir anlam taşıyor.

Dünya’nın gözü Alaska’da! Tarihi Trump – Putin zirvesi sona erdi! Rusya ile Ukrayna arasındaki buzları eritebilecek mi? - Resim : 6

21. 01 - PUTİN, TRUMP ZİRVESİ ÖNCESİNDE ALASKA'YA İNDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i taşıyan uçak, ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme öncesinde Alaska’daki Elmendorf-Richardson Ortak Üssü’ne indi. Putin'i taşıyan uçağa F-35 savaş uçakları da eşlik etti.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin