Dünyanın en önemli tarihi belgeleri arasında: Oppenheimer’ın atom bombasına ilişkin görüşleri açık artırmaya çıkıyor

Fizikçi Robert Oppenheimer'ın atom bombası raporu önemli bir tarihi belge olarak 14 Mart'ta açık artırmaya sunulacak. Manhattan Projesi Raporu olarak bilinen "Atomic Bombs" belgesi, Japonya'ya atom bombalarının atılmasından sadece birkaç hafta önce hazırlanmış olup, Manhattan Projesi'nin iç yapısını detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın en önemli tarihi belgeleri arasında: Oppenheimer’ın atom bombasına ilişkin görüşleri açık artırmaya çıkıyor

14 Mart’ta, dünyanın en önemli tarihi belgelerinden biri olan Robert Oppenheimer’ın Manhattan Projesi Raporu açık artırmaya çıkıyor. “Atomic Bombs” adlı bu rapor, Japonya’ya atom bombalarının atılmasından sadece haftalar önce yazılmış ve Manhattan Projesi’nin iç yapısını gözler önüne seriyor.

 MANHATTAN PROJESİ

shiftdelete.net'teki habere göre 1945 yılında hazırlanan bu rapor, “Atom Bombaları: Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Himayesinde Askeri Amaçlar İçin Atom Enerjisinin Kullanımı Yöntemlerinin Geliştirilmesi Hakkında Genel Bir Hesap, 1940-1945” başlığını taşıyor.

J. Robert Oppenheimer ve Nobel Ödüllü Enrico Fermi, Ernest Lawrence, James Chadwick, Harold Urey ve Isidor I. Rabi gibi önemli bilim insanlarının imzalarını içeriyor. Bu rapor, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombalarının atılmasından sadece günler sonra, 12 Ağustos 1945’te medyaya ilk kez sunulmuş.

Japonya’nın II. Dünya Savaşı’ndaki teslimiyetinin duyurulduğu bu dönemde, raporun atom bombasının oluşturulmasına dair ilk kamuoyuna açıklanan rapor olduğu düşünülüyor.

Bir önceki benzer bir açık artırma, 10 yıl önce (2014 yılında) gerçekleşti. O zaman, “Los Alamos New Mexico Atomic Bomb Project”ten 30 kişinin imzaladığı bir kart, Christie’s tarafından 161 bin dolara satıldı.

Manhattan Projesi Raporu’nun açık artırmadaki değeri ve gelecekteki anlamı zamanla ortaya çıkacak. Bilim ve dünya tarihine ilgi duyanlar için bu belge, kamuya açık bir açık artırmada sunulan en önemli belgelerden biri olarak görülüyor.

Dünyanın en önemli tarihi belgeleri arasında: Oppenheimer’ın atom bombasına ilişkin görüşleri açık artırmaya çıkıyor - Resim : 2

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin