Avrupa Birliği'nden yeni kararlar. Ukrayna'ya askeri yardım Rusya'ya ve Yahudi yerleşimcilere yaptırım geldi

AB üyeleri Ukrayna'ya 5 milyar euroluk askeri destek sağlanması kararının yanı sıra, Rusya'ya ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırımlar da kabul edildi. İsrail'in 1967'de gerçekleştirdiği Altı Gün Savaşı'nda ele geçirdiği Batı Şeria'da, bugün yaklaşık 600 bin İsrailli, 200 yerleşim biriminde yaşamaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği'nden yeni kararlar. Ukrayna'ya askeri yardım Rusya'ya ve Yahudi yerleşimcilere yaptırım geldi

Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi toplantısında Ukrayna'ya 5 milyar euroluk askeri yardımın yanı sıra Rusya'ya ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım kararı alındı.

Deutsche Welle'deki habere göre AB Resmi Gazetesinde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek olan yaptırımlar, söz konusu kişilere AB ülkelerine seyahat yasağının yanı sıra AB ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulmasını öngörüyor ve AB vatandaşlarının söz konusu kişi ve kuruluşlarla iş yapmasını yasaklıyor.

AB'nin Yahudi yerleşimcilere yaptırım için bir önceki girişimi Macaristan'ın vetosuna takılmış, Macaristan daha sonra fikrini değiştirerek cezai yaptırımlara çekimser kalacağını bildirmişti. AB'de yaptırım kararları sadece oy birliğiyle çıkarılabiliyor. İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddet eylemleri nedeniyle daha önce ABD ve İngiltere de yaptırım kararları almıştı.

İsrail'in 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda işgal ettiği Batı Şeria'da günümüzde 200 yerleşimde yaklaşık 600 bin İsrailli yaşıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2016'da aldığı kararla Batı Şeria'daki yerleşimleri uluslararası hukuka aykırı ilan etmiş, ancak İsrail hükümetleri yeni yerleşim inşaatını sürdürmüştü.

'GAZZE MEZARLIĞA DÖNÜŞTÜ'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'deki toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Gazze'deki savaşın "uluslararası insanî hukukun en önemli pek çok ilkesi açısından bir mezar haline geldiğini" kaydetmiş, sivil kayıplar açısından da "en büyük açık hava mezarlığı" ifadesini kullanmıştı.

Toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Borrell, "çalışma düzleminde sağlam bir uzlaşıya ve siyasi anlaşmaya varıldığını ve bu uzlaşının kararın yakında resmileşmesine kadar süreceğini umut ettiğini" belirtti.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin