Arjantin'in yeni devlet başkanı Mile'i yemin etti. İlk sözleri, para yok oldu. Javier Milei kimdir?

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimini ikinci turda kazanan Javier Milei, yemin ederek göreve başladı. Çok sayıda lider de törendeydi. Milei törende yaptığı konuşmada, "Para yok" dedi. Fazla harcama yapan bakanları görevden alacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Arjantin'in yeni devlet başkanı Mile'i yemin etti. İlk sözleri, para yok oldu. Javier Milei kimdir?

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki Ulusal Kongre'de düzenlenen yemin töreninde, Milei, başkanlık kuşak ve bastonunu önceki Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in elinden aldı.

Görevi devralan Milei, Kongre bahçesinde yaptığı konuşmada, "Kolektivist model başarısız oldu, tüm dünyada ve özellikle ülkemizde iflas etti. Devleti, dostlar arasında dağıtılması gereken savaş ganimeti gibi gören model iflas etti." ifadesini kullandı.

Arjantin’in yeni Devlet Başkanı Javier Milei, ülkenin ekonomik krizini çözmek için ‘şok terapisi’ planını sürdüreceğini belirtti. Milei, “Para yok. Eğer mali bir düzenleme yapmazsak, hiperenflasyona doğru gidiyoruz. Hiperenflasyon olacak ve %95 yoksulluk ve %70 ya da %80 evsizlik olacak” dedi.

BAKANLARI GÖREVDEN ALACAĞIM 

Milei, vergileri artırmak yerine harcamaları kısacaklarını ve mali dengeyi sağlayacaklarını ifade etti. “Çok fazla harcama yapan bakanı görevden alacağım” diyen Milei, bu durumun tartışma konusu olmadığını belirtti.

MILEI'NİN VAATLERİ 

Milei’nin vaatleri arasında Arjantin Merkez Bankası’nı kapatmak, ulusal para birimi peso yerine dolara geçmek, bazı bakanlıkların kapatılması, ateşli silahlara erişim ve organ ticaretinin serbest bırakılması yer alıyor.

JAVIER MILEI KİMDİR?

Buenos Aires'teki Belgrano Üniversitesinde lisans ve yüksek lisansı eğitimini tamamlayan Milei, çeşitli özel kuruluşlarda ekonomi danışmanlığı görevinde bulundu.

Latin Amerika ülkeleri arasında yüksek eğitimli nüfusu ve bölgedeki ekonomik potansiyelinin güçlü olması nedeniyle Arjantin, Brezilya ve Meksika'nın ardından 3. sırada yer alıyor.

Uzmanlar, ülkede seçimi hangi aday kazanırsa kazansın, pesonun dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 70 daha artacağını tahmin ediyor.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin