AB'nin gelişiminde önemli rol oynamıştı. Jacques Delors hayatını kaybetti. Jacques Delors kimdir?

1985-1995 yılları arasında AB Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Jacques Delors, Paris'teki evinde uyurken hayatını kaybetti. Delors, 98 yaşındaydı. Modern Avrupa Birliği'nin mimarı olarak kabul edilen Delors, AB'nin gelişiminde önemli rol oynamıştı.

Google Haberlere Abone ol
AB'nin gelişiminde önemli rol oynamıştı. Jacques Delors hayatını kaybetti. Jacques Delors kimdir?

Ulusal basındaki haberlere göre, Lille Belediye Başkanı Martine Aubry, babası Jacques  Delors'un bu sabah Paris'teki evinde uyurken öldüğünü bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 1985-1995 yıllarında AB Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Delors'un ölüm haberine ilişkin X sosyal medya platformundan "Fransız kaderi olan devlet adamı. Avrupa'mızın yorulmaz zanaatkarı. İnsan adaleti için savaşçı. Jacques Delors bunların hepsiydi." paylaşımında bulundu.

Delors'un idealinin ve doğruluğunun her zaman bir ilham kaynağı olacağını kaydeden Macron, vefat eden siyasetçinin yaptıklarını ve anısını saygıyla selamladığını ve sevenlerinin acısını paylaştığını ifade etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de X'ten yaptığı açıklamada, Delors'un ölümüyle Avrupa'nın "devlerinden birini" kaybettiğini belirtti. Borrell, Delors'un eylemleriyle AB'nin kaderini şekillendirdiğine dikkati çekerek, Avrupa'nın yetiştirdiği bu siyasetçinin mirasının üstlenilmesi gerektiğini vurguladı.

JACQUES DELOR KİMDİR?

Paris'te 1925'te dünyaya gelen Delors, başkentin 11. bölgesinde büyüdü. Delors, İkinci Dünya Savaşı sırasında ailesiyle Auvergne bölgesinde yakınlarının yanına sığındı. Paris'e döndüğünde sinema veya basın alanında çalışmak istese de Delors, babasının yönlendirmesiyle hukuk okudu ve "Fransa'nın Bankası"nda çalıştı. AB'nin yapılanmasında ciddi rol oynayan Delors, 1985-1995 yıllarında AB Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. "Modern Avrupa'nın Babalarından biri" olarak adlandırılan Delors'un komisyon başkanlığı döneminde 1992'de Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu Avrupa Birliği'ne dönüştüren Maastricht Anlaşması kabul edildi. Fransız siyasetine de yer edinen Delors, 1981-1984 yıllarında, eski Başbakan Fancois Mitterand'ın kabinesinde Ekonomi Bakanı görevini üstlendi. Jacques Delors, 1982'de oğlu Jean-Paul'u lösemiden kaybetti. Delors, anketlerin kendisine güzel bir sonuç vermesine rağmen, 1995'teki cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olmayacağını açıklayarak büyük şaşkınlık yarattı.

Kaynak: A.A
Etiketler avrupa birliği
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin