77 kişiyi öldürdü, 21 yıl hapis cezası aldı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. ve 8. maddeleri nedeniyle devlet katile para ödeyecek

Norveç'te 2011'de 77 kişiyi öldüren seri katil Anders Behring Breivik, açtığı tecrit davasını kaybetti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. ve 8. maddelerine aykırı olduğunu savundu. Şikayeti değerlendiren Oslo yerel mahkemesi, Breivik'in üç odalı özel hücresindeki şartların "insanlık dışı veya onur kırıcı" olduğuna, Norveç hükûmetinin Breivik'e yaklaşık 33 bin euro ödemesine hükmetti.

Google Haberlere Abone ol
77 kişiyi öldürdü, 21 yıl hapis cezası aldı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. ve 8. maddeleri nedeniyle devlet katile para ödeyecek

Norveç’in başkenti Oslo’da 2011 yılında Anders Behring Breivik’in hükümet binalarının bulunduğu bölgede düzenlediği bombalı saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti. Breivik, bundan 2 saat sonra da Sosyal Demokrat Parti gençlik örgütünün Ütoya Adası'ndaki yaz kampında ateş açarak 69 kişiyi katletti. Breivik, Norveç'teki en yüksek ceza olan 21 yıl hapse mahkum edildi.

Breivik, 2015'te Norveç devleti aleyhine açtığı davada, cezasını çektiği hapishane koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3. ve 8. maddelerine aykırı olduğunu savundu. Şikayeti değerlendiren Oslo yerel mahkemesi, Breivik'in üç odalı özel hücresindeki şartların "insanlık dışı veya onur kırıcı" olduğuna, Norveç hükûmetinin Breivik'e yaklaşık 33 bin euro ödemesine hükmetti.

Hükümet ise karara itiraz ederek bir üst mahkeme olan Norveç Yüksek İstinaf Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme Breivik'in haklarının ihlal edilmediğine karar vermişti.

Breivik kendi ülkesindeki iç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. AİHM de tutukluluk koşullarının insan haklarını ihlal ettiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu 2018'de reddetti.

En son olarak Breivik'in avukatı Oystein Storrvik, müvekkilinin 2012'den bu yana hücre hapsinde tutulduğunu ve cezası süresince diğer mahkumlarla teması olmadığını, bunun insan hakları ihlali olduğunu savundu. Storrvik, Adalet Bakanlığı'na bir bildiri göndererek Breivik'in tecridine son vermek için Norveç hükümetine dava açtı.

Breivik'in, cezaevindeki tecridine bitirilmesi için açtığı son dava da bugün reddedildi.

Norveç Adalet Bakanlığı, ocak ayında yaptığı açıklamada “Breivik’in insan haklarının ihlal edildiğine yönelik hiçbir dayanağı olmadığını” ifade etmişti.

Adalet Bakanlığı temsilen avukat Andreas Hjetland, “Breivik hala çok tehlikeli” demişti ve hükümlünün şiddet uygulamaya veya başkalarını şiddete özendirme ihtimalinin çok yüksek olduğunu” söylemişti.

 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin