200 yıllık yalnızlık son buldu. Türkiye'nin de onayı ile İsveç NATO'nun 32. üyesi olarak kayıtlara geçti

NATO, İsveç’in resmen örgüte katıldığını duyurdu. İsveç, NATO'nun 32. üyesi oldu. İsveç'in 200 yıllık bağlantısızlık durumu sona erdi. Türkiye de bir NATO üyesi olarak İsveç'in NATO üyesi olmasını TBMM'de onaylamıştı.

Google Haberlere Abone ol
200 yıllık yalnızlık son buldu. Türkiye'nin de onayı ile İsveç NATO'nun 32. üyesi olarak kayıtlara geçti

İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılma süreci tamamlandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsveç’in artık NATO müttefiklerinin özgürlük ve güvenliğinin garantisi olan 5. madde kapsamında sağlanan korumadan yararlandığını” kaydetti.

Stoltenberg, katılımın NATO’yu daha güçlü, İsveç’i ve örgütteki tüm ülkeleri daha güvenli kıldığını belirtti.

RUSYA MESAJI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsveç Başbakanı Ulf Kirstersson, Washington'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin İsveç’in NATO’ya katılmasının önünü açtığını belirten Blinken, “NATO ittifakının hiç olmadığı kadar büyük ve güçlü olduğu" kaydetti.

Kristersson da “tarihi bir gün yaşandığını” ifade etti ve “Tüm NATO müttefiklerinin yüksek beklentilerini karşılayacağız. Sorumlulukları ve riskleri diğer müttefiklerle paylaşacağız” dedi.

Kristersson, Rusya’nın öngörülebilir gelecekte Avrupa-Atlantik güvenliği için tehdit olmaya devam edeceğini de vurguladı.

BAYRAK NATO KARARGAHINA ÇEKİLECEK

Brüksel'deki NATO karargahında 11 Mart'ta resmi tören düzenlenecek ve örgütün 32. üyesi İsveç bayrağı buraya çekilecek.

İSVEÇ’İN NATO’YA ÜYELİK SÜRECİ

İsveç, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından güvenliğini artırmak amacıyla 18 Mayıs 2022'de NATO'ya başvurarak tarafsızlık politikasını sonlandırmıştı.

İsveç'in NATO'ya katılımına uzun müddet itiraz etmiş ülkelerden biri de Türkiye'ydi. Türkiye, İsveç'in PKK militanlarına yönelik daha sert adımlar atmasını talep ederek İsveç'in NATO üyeliğine dair onayını uzun süre geciktirmişti.

İsveç, bunun üzerine Türkiye'nin taleplerini karşılamak için yasalarında değişikliğe gitmiş ve silah satışlarına yönelik kuralları gevşetmişti. Daha sonra TBMM, 23 Ocak’ta İsveç’in üyeliğini onaylamıştı.

Macar parlamentosu da aynı onayı 26 Şubat'ta vermişti.

18 Mayıs 2022'de üyelik başvurusu yapan İsveç, ittifakın 32. üyesi oldu.

200 yıllık bağlantısızlık sona erdi.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler isveç nato
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin