YKS tercihi nasıl, nereden yapılır 2024? ÖSYM YKS kaç tercih hakkı var? Üniversite tercih kılavuzu...

Üniversite sınavı 8-9 Haziran'da düzenlendi. YKS sonuçları ise 16 Temmuz Salı günü açıklandı. Sınava katılım sağlayan adaylar, TYT, AYT ve YDT'den aldıkları puanları ve başarı sıralamalarını öğrendi. ÖSYM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; 2024 YKS tercihleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Peki, YKS tercihi nasıl, nereden yapılır 2024? ÖSYM YKS kaç tercih hakkı var? Üniversite tercih kılavuzu...

YKS tercihleri başladı. Üniversite öğrencisi adaylar tercih işlemlerini 25 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihleri arasında tamamlayacak. Ardından ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) yerleştirme sonuçlarını açıklayacak ve adaylar, kazandıkları üniversiteleri öğrenecek. Şimdiden üniversitelerin taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları araştırma konusu oldu. Geleceklerini belirleyecek YKS tercihinde, adayların oldukça dikkatli olması gerekiyor. Bu doğrultuda YKS tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin yanı sıra "YKS tercihi nasıl, nereden yapılır 2024?" sorusuna da yanıt aranıyor. ÖSYM, 2024-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu yayımladı. Kılavuzda belirtilenler dikkate alınarak, 'YKS tercih ekranı'ndan işlemler yapılacak. Peki, YKS tercihi nasıl, nereden yapılır 2024? ÖSYM YKS kaç tercih hakkı var? Üniversite tercih kılavuzu...

YKS TERCİHİ NASIL, NEREDEN YAPILIR?

ÖSYM 2024-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan bilgiye göre;
Tercih süresi, 25 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihleri arasındadır. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

Adaylar, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.). Merkezimize posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerlidir.

ÖSYM YKS KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Öğrencilere 24 tercih hakkı sunulacaktır.

ÖSYM 2024 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

YKS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

YKS yerleştirme sonuçlarının, 2 Ağustos'tan itibaren 2 hafta içinde açıklanması bekleniyor.

YKS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

Merkezî yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınacaktır. Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse, ilgili TYT/SAY/SÖZ/EA/DİL sınav puanı büyük olana öncelik verilecektir. Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine sürdüğü takdirde OBP’si yüksek olana, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.

ÜNİVERSİTE KAYDI İÇİN GEREKLİ BELGELER

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Yükseköğretim kurumlarına kayıt işlemlerinde öğrencinin YÖKSİS veri tabanında başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğunun tespit edilmesi halinde aynı düzeyde örgün bir programa kayıt yaptırmaması halinde ortaöğretim diplomasının aslı olmadan da kaydı yapılarak daha önce kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan bu bilgi teyit edilecektir.

c) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

ç) Yükseköğretim kurumları tarafından talep edilmesi durumunda 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri

YKS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK), ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.

Narin cinayetinde itirafçının kardeşi konuştu Salim Güran'ın mahkemedeki ifadesi ortaya çıktı Amcanın Facebook paylaşımları ortaya çıktı Narin Güran'ın öldürülmesinde 3 ihtimal Galip Ensarioğlu'ndan Narin cinayeti açıklaması Narin Güran'ın ailesinden ilk açıklama