Yastık altında altını olanlar, toprak altına birikimlerini gömenler dikkat! İslam Memiş'ten acil uyarı geldi

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten yastık altında altın saklayanlara acil uyarı geldi. “Evlerde kesinlikle fiziki birikim tutulmasına karşıyım” diyen Memiş, kiralık banka kasalarını adres olarak gösterdi. Sigorta poliçeleri konusunda vatandaşa uyarıda bulunan Memiş, toprak altına birikimlerini gömenlerin olduğunu söyledi ve vatandaşa çağrı yaptı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Bir Bilene Sorduk için hazırladığı videoda sözlerine “Bugün size birikimler fiziki olarak nasıl tutulmalı veya nasıl tutulabilir diye sizlerle paylaşacağım. Kişinin düşüncesine göre veya saklama koşullarına göre çok değişik süreçler yaşanabiliyor veya değişik kararlar alınabiliyor ancak yine insanlar fiziki olarak birikim sahibi olmak istiyor.” diye başladı.

“Evlerde kesinlikle fiziki birikim tutulmasına karşıyım”

Gelenekçi olan insanların saklama koşulları farklı oluyor, modern sistemi kullanan insanların saklama koşulları başka oluyor. Devir değişince yatırımcıların yaş grupları veya nesiller değişince ister istemez bu sistem de değişiyor. Gelenekçi yapılar da değişiyor veya sisteme muhtaç olmak biraz daha farklı boyutlara gidiyor. Hal böyle olunca, kişiler de ister istemez yani ben fiziki olarak bulundurmak istiyorum ancak hırsızlık nedeniyle veya saklama koşulları nedeniyle problemler çıkıyor.

Mecburen yine “Finans piyasalarında, internet ortamında alım-satım yapabiliyorum veya internet ortamında varlıklarımı sanal olarak yatırım yapabiliyorum” diyebiliyorlar. Şimdi gelenekçi olan insanları biliyorsunuz. Bu gelenekçi insanlar fiziki varlıklarını, yastık altı dediğimiz evlerinde, iş yerlerinde gizli köşelere koymak suretiyle bir şekilde kendilerini güvenceye almaya çalışıyorlar. Ancak özellikle şunu ben belirtmek isterim, ben evlerde kesinlikle fiziki birikim tutulmasına çok karşı bir insanım.

Sitenizde güvenliğiniz var, “Güvenlik kimlik bilgilerini almadan içeri koymaz, ben site güvenliğine çok güveniyorum” diye villa türü zengin insanların yaşamış olduğu bölgelerde “Bizim güvenlik hat safhadadır. Hiçbir problem çıkmaz, hırsızlık olayı yaşanmaz” denilen süreçleri de çok gördüm. Hepsi boş, hırsıza kapı dayanmaz. O yüzden evlerde, iş yerlerinde fiziki bulundurulmasını ben asla tavsiye etmiyorum. Türkiye’de yıllık yüzbinlerce insan da hırsızlıkla alakalı mağduriyet yaşıyorlar. 

Sigorta poliçelerini dikkatli okuyun

“Tabi ki evinde veya iş yerinde sigorta olabilir ve bu sigortanın karşılığında sigortanıza güvenmiş de olabilirsiniz. “Nasıl olsa sigortam var, hırsız girerse girsin” düşüncesine sahip olabilirsiniz. O sigortaların poliçelerini bence dikkatlice okumanız gerekiyor. Kasa bulundurmanız gerekiyor, o birikimleri mutlaka insanların sigorta şirketine bildirmesi gerekiyor. Sigorta şirketinin bir limit belirleyip de o limit üzerindeki kaybolan veya çalınan eşyalara bir bedel ödemediğini bilmek gerekiyor. “Benim sitemde güvenliğim var” veya ” Benim sigortam var” diye çok güvenmeyin.

Peki, elinizde ne kalıyor? Şu anki koşullar yani bugünkü mevcut koşullarda bankadan kasa kiralanmasını ben daha mantıklı buluyorum. Yani en azından kişinin evinden veya iş yerinden daha güvenli. En azından bankaların bu saklama kasaları veya kiralık kasalarının bulunduğu bölümler daha güvenlikli olduğu için veya hırsızların ulaşamayacağı veya biraz daha zor imkanlarla ulaşabilecek problemler doğuracağı için kasayı kiralamanın daha mantıklı bir karar olduğunu düşünüyorum. Tabii ki yıllık bir ücreti var, bin liradır mesela. Yıllık ücreti bin lira olarak veriyorsunuz ama karşısında biriktirmiş olduğunuz miktarı düşündüğünüz zaman o yıllık bin lira aslında bence birikim sahipleri için çok da büyük bir rakamsal değer değil.

Gittiği zaman hepsi gidiyor en azından bin liraya bir güvenceye birikimleri almış oluyorsunuz. Bankadan kasa kiraladığınız zaman sadece nakitlerinizi veya altın, gümüş gibi birikimlerinizi kasaya bırakmıyorsunuz. Sizin için önemli olan evraklar, eşyalar bile bu kasalarda bulunabiliyor. Daha çok garantiye alabiliyorsunuz. Tabii yine gelenekçilere baktığımız zaman özellikle toprağı olan, arazisi olan insanlar yine eski gelenekçi yapılarıyla toprağa gömmek suretiyle belli bir yer belirliyor. Ailesine bunu söylüyor: “Ölüm var kalım var, bizim birikimlerimiz şurada.” diye toprak altında bir yere de koymaya gayret gösteriyorlar. Diyeceksiniz ki, “Ya bu devirde toprak altında birikim yapan kaç kişi var?” Çok kişi var. Dolayısıyla da gelenekçiler bu şekilde de birikimlerine sahip çıkmak için veya nakitlerine sahip çıkmak için gayret gösteriyorlar.

Miha Zajc kredisini tamamen tüketti Dünya ısınıyor, ons altın ise rekora koşuyor: 2400 İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapalı Zamanaşımına uğrayan hesaplarla ilgili yeni karar Erden Timur, Zan Vipotnik için devrede '60 günde 20 kilo verdi' denince çok sinirlendi