Tırnak sesinden neden rahatız oluruz? İşte araştırmacıların bulduğu cevap

Tahta yüzey üzerinde sürtülen tırnak sesinden kaynaklanan rahatsızlık, çoğu insan için yaygın bir durum. Bilim insanlarına göre, tepki evrimsel geçmişimizden gelen yırtıcılardan kaçınma içgüdüsünden kaynaklanıyor.    

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Bilim insanları, tahtayı çizen tırnakların çıkardığı tırmalama sesinin bizi neden rahatsız ettiğini uzun zamandır merak ediyorlardı.

NTV'den Melih Karakoç'un haberine göre araştırma bu sesin bir bebek ağlaması ve insan çığlığıyla aynı frekansa sahip olduğunu ortaya çıkardı. Rahatsızlığın hayatta kalma içgüdüsünden kaynaklandığı ve eşdeğer bir tepkiyi tetiklediği öne sürüldü.

Tırmalama sesi kalp atış hızının artması gibi fizyolojik bir tepkiye neden oluyor ve refleksten ziyade duygusal bir deneyim yaşatıyor.

Çoğu kişi kara tahtanın tırmalanması sonucu çıkan sesi "titreme" ile "iğrenme" gibi kelimeler kullanarak "hoş olmayan bir duygu" olarak tanımladı.

UYARI ÇIĞLIĞINA BENZİYOR

Nobel ödüllü Dr. Francis Fesmire tarafından 2006 yılında yürütülen bir araştırma, ses aralığının ortasındaki ses frekansların şempanzelerin uyarı çığlıklarına benzediğini buldu.

Çalışmayı yürüten araştırmacılar, hoş olmayan seslere verdiğimiz tepkilerin evrimsel geçmişimizden gelen yırtıcılardan kaçınma içgüdüsünden kaynaklandığını ileri sürdü.

2012'de yapılan bir araştırma, beyinde duyguların deneyimlenmesini sağlayan badem şeklindeki bir kütle olan amigdalanın "sesin acı vermesinin" nedeni olabileceğini buldu.

Bununla birlikte, bazı insanlar seslere, özellikle yüksek sesle çiğneme ve nefes almaya karşı "aşırı duyarlı" olabilirler.

Zehra Güneş'in paylaşımına beğeni yağmuru Okan Buruk'tan, Marcao'nun geri dönüşüne onay Fatih Terim'in yerine Erol Bulut geliyor Burak Yılmaz: Meydan okumaya gideceğiz Mert Hakan Yandaş kredisini tamamen tüketti Özgür Özel'in sırrı ortaya çıktı. Açıklama geldi