Ödenmemiş KYK borcu olanlar dikkat! Son tarih 30 Eylül…

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından öğrencilere verilen kredilerin yapılandırılmasına ilişkin tarih, 30 Eylül’e kadar uzatıldı. Milyonlarca öğrencinin, öğrencilik hayatları boyunca yararlandıkları KYK kredisi, birçok öğrencinin korkulu rüyası. Farklı nedenlerden dolayı aldıkları KYK kredisini 9 Haziran 2021 itibariyle ödeyemeyen kişiler, borçlarını yapılandırabiliyor. İşte detaylar…

Öğrencilik hayatlarında KYK kredisinden faydalanmış olan öğrenciler, okulları bittikten iki sene sonra KYK kredi borçlarını yasal olarak geri ödemeye başlıyor. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı, borçlarını halen ödeyememiş olan kişilere, KYK borçlarını yapılandırma fırsatı sunuluyor. KYK borçlarını yapılandırmak için verilen tarih ise 30 Eylül’e kadar uzatıldı.

9 Haziran 2021 itibariyle, KYK kredisinden yararlanmış, vadesi geldiği halde halen borçlarını ödeyememiş ve ödeme süreleri de henüz geçmemiş olan kişiler, KYK borçlarını yapılandırabiliyor.

KYK kredisi borçlarını yapılandırma kapsamında, öğrenim ve katkı kredisi borçlarının borç asılları ve gecikme zammı yerine, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) esas alınarak yeniden hesaplanıyor. Belirlenen tutarın ödenmesi halinde ise birikmiş gecikme zammının tamamı siliniyor.

36 AY VADE

KYK borçlarını yapılandırmak isteyen kişiler isterlerse 6, 9, 12 veya 18 eşit taksit ile ödeme yapabiliyor. Ödemeler iki aylık süreler ile yapılıyor. Yani 6 taksitlik bir ödeme 12 aylık bir zaman dilimine denk geliyor.

Bu şekildeki ödemelerde; 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde yüzde 1,09, 9 taksitte 18 aylık ödemelerde yüzde 1,135, 12 taksitte 24 aylık ödemelerde yüzde 1,18, 18 taksitte 36 aylık ödemeler de yüzde 1,27 oranında katsayı uygulanıyor.

YÜZDE 90 İNDİRİM

Kişiler KYK borçlarını peşin ödemek istedikleri takdirde ise herhangi bir katsayı uygulanmıyor. Aynı zamanda peşin ödemelerde Yİ-ÜFE tutarından da yüzde 90 indirim uygulanıyor.

BAŞVURULAR E-DEVLET’TEN

Borçlarını yapılandırmak isteyen kişiler başvurularını, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 'www. gib.gov.tr' ve 'ivd.gib.gov. tr' internet adresinden kullanıcı kodu ve şifreleriyle gerçekleştirebiliyor.

Aynı zamanda e-Devlet şifresi veya e-Devlet 'www.turkiye.gov.tr' üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne girilerek, bağlı olunan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla başvuru yapılabiliyor.

Zenginliği tatmadan ölmeyecekler! Bir maden suyu skandalı daha: Dışkı tespit edildi Mayıs ayında yüzleriniz gülecek! Dolar 25 TL'ye düşecek! Tarih verildi Meğer bu yüzden evlere geliyormuş Farklı maymunu 8 saniye içinde bulabilir misin?