Milyonların çay içerken yaptığı yanlış ortaya çıktı. Uzmanlar çay konusunda uyardı: Kanser yapar. Çayı demledikten sonra bir kaşıkla bir kez karıştırın, bakın ne oluyor. İyi bir çay nasıl demlenir, iyi çay demlemenin püf noktası nedir?

Türkiye'de en çok tüketilen içeceklerin başında çay tüketiliyor. Evde, kafede, iş yerinde... Hele hele kahvaltının vazgeçilmezi olan çay, 7'den 70'e herkesin Türkiye'de tükettiği ve tüketmekten de vazgeçmediği bir içecek. Çayın faydası olduğu gibi zararı da var, bir de çayı yanlış demliyorsak zararını görme ihtimalimiz çok fazla. Öncelikle uzmanlar "Çok kaynar suyu çayın üstüne dökmekten kaçının, kanser olursunuz" uyarısında bulunuyor ve iyi bir çay yapmanın püf noktasını şöyle açıklıyor.

Çay, Türkiye’de en sevilen ve sudan sonra en çok tüketilen içecek. Öyle ki, nüfusun yüzde 96’sı her gün çay içiyor ve Türkiye’de günde 245 milyon bardak çay tüketiliyor.

Çayı nereden tüketmiyoruz ki? Evde, işte, sokakta, kafede… Kısacası her yerde çay tüketiyoruz. Ama evde çay tüketimi konusunda size bir uyarımız var. O da çayın demlenmesiyle ilgili. Çünkü iyi bir şekilde demlenmeyen çayın sağlığınıza hiç bir faydası olmadığı gibi, zararı da var.

Çayı demlerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Çayı yanlış demlemek kansere davetiye çıkartıyor, her gün içtiğiniz çayı bu şekilde demleyerek adım adım kansere gidiyorsunuz. Lezzetli ve sağlıklı bir çay demlemek için bunları yapmayın..

Çay içenlerin bayrağını ülkece taşıyoruz, siyah çay denince bizim için akan sular duruyor. Sohbet ederken, kahvaltı yaparken, yemekten sonra veya çalışırken sıcacık bir çayın eşlik etmesi bizim için kaçınılmaz.

Peki, çayı mükemmel demlemenin sırlarını biliyor muyuz? Kendi damak tadınıza da uygun olarak demlediğiniz çayın tadının kalitesini arttırmak için bu ipuçlarına mutlaka göz gezdirin.

Başka çaylarla harmanlayın

İlk iş olarak marketten aldığınız çayları deneyin. Hangisinin kesimi daha çok hoşunuza gittiyse mutlaka onunla devam edin. Başka çaylarla birlikte harmanlamaktan da korkmayın. Deneyerek harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

Çayı mutlaka yıkayın

Demlemeden evvel demlikteki çayı muhakkak yıkayın. Biraz su akıtıp süzmeniz yeterli olacaktır. Bu şekilde tozundan arınan çay çok daha lezzetli olacaktır. Sadece çay değil pek çok içecek bulunduğu kabın tadını alıyor. Bu nedenle metal ya da cam demlik de illa ki çay tadına etki edecektir. Ancak çay gurmeleri en iyi çayın semaver veya porselende demlendiğini belirtiyor. Porselen bir demlikle şansınızı deneyebilirsiniz.

Çok kaynar suyu çayın üstüne dökmekten kaçının, kanser olursunuz

Çokça yapılan bir hata var, fokur fokur kaynayan suyu çaya direkt dökmek ve yarım saat çayı demlikte hapsetmek. Bu şekilde zehir gibi acı bir çay içmiş olursunuz, içerisinde üreyen bakteriler haricinde yandığı için oluşan maddeler insanı kanser bile yapabiliyor. Bu yüzden adım adım bu kuralları takip edin.

Çayın suyu kaynadığında 100 derece olur. Bu dereceyi düşürmek için üst demliği kaldırıp iki dakika beklettiğinizde sıcaklık 70-80 derece arasında bir değere düşer. Bu sıcaklık çay demlemek için idealdir. Çayı demledikten sonra bir kaşık yardımıyla bir kez karıştırın.

Bu sayede çayın dibe çökmesine yardımcı olursunuz. Ardından çayınızı yeni koyduğunuz suyu 15 veya yirmi dakika kadar kısık ateşte ısıtın. Yarım saat çay demlenirse çok fazla acılaşır. Çok fazla ateşte ise çayın tadı acı olacaktır.

Çayın ne gibi faydası var?

-Kalp sağlığı-Çayla birlikte bitter çikolata

Siyah çay, kalp sağlığına faydalı olan flavonoid adı verilen bir antioksidan grubu içerir. Çayla birlikte flavonoidler sebze, meyve, kırmızı şarap ve bitter çikolatada bulunabilir. Flavonoidleri düzenli olarak tüketmek, yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri veya obezite gibi kalp hastalığı için birçok risk faktörünün azaltılmasına yardımcı olabilir.

-Bağırsak dengenizi korur

Siyah çayda bulunan polifenoller, iyi bakterilerin büyümesini teşvik ederken, Salmonella gibi kötü bakterilerin büyümesini engelleyerek, sağlıklı bir bağırsak dengesinin korunmasına yardımcı olabilir. Ek olarak siyah çay, zararlı maddeleri öldüren ve sindirim sisteminin iç yüzeyini onarmaya yardımcı olan bağırsak bakterilerini ve bağışıklığı arttıran antimikrobiyal özellikler içerir.

-İnme riskini önleyebilir

Siyah çay üzerinde yapılan çalışmalardan çıkan diğer bir ilginç sonuç ise inme riskini azalttığıdır.

-Kan şekeri için iyi bir mücadeleci

Siyah çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler keşfedilmiştir.

-Kanseri yeniyor

Laboratuvar ortamında yapılan bir çalışmada, çaydaki polifenollerin kanser hücreleri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda siyah ve yeşil çayın kanser hücresi büyümesini düzenlemede ve yeni hücre gelişimini azaltmada rol oynayabileceğini gösterilmiştir. Bir başka çalışmada ise siyah çaydaki polifenollerin meme kanseri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Siyah çayın, hormona bağlı meme tümörlerinin yayılmasını engellemede yardımcı olabileceği gösterilmiştir.

-Odaklanmaya yardımcı

Siyah çay, uyanıklığı ve odağı arttırabilen kafein ve L-theanine adlı bir molekül içerir. L-theanine beyindeki alfa aktivitesini arttırırken, gevşeme ve daha iyi odaklanma sağlar.

Fenerbahçe, Konferans Ligi'ne veda etti Miha Zajc kredisini tamamen tüketti Dünya ısınıyor, ons altın ise rekora koşuyor: 2400 Zamanaşımına uğrayan hesaplarla ilgili yeni karar İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapalı Gece yarısı kırmızı karınca operasyonu