Merkez Bankası'ndan firmalara dolar talimatı iddiası... Merkez Bankası'ndan firmalara 'döviz' satışı ricası. Merkez Bankası'nın 'ricada' bulunduğı firmadan açıklama

Türkiye'nin benimsediği düşük faiz politikası ile enflasyon oranı fırladı. Dolar kuru uzun süre sonra bugün 16 lira üzerine çıktı. Merkez Bankası'nın, artan dolar kuru karşısında firmaları arayarak döviz satmalarını istediği iddia edildi. Döviz satışı ‘ricası’ için aranan bir firma TCMB’den gelen telefonun ardından 100 bin dolarlık satış gerçekleştirildiğini açıkladı.

Dün enflasyona endeksli tahvil beklentileriyle gerileyen dolar kuru, bugün kritik eşik olarak görülen 16 liranın üzerine çıktı. Son üç haftadır söz konusu tahvilin açıklanması beklenirken TL, dolar karşısında aybaşından bu yana yaklaşık yüzde 9'u buldu.

Dolar/TL'de yükseliş devam ederken Merkez Bankası’nın firmalardan döviz satmasını talep ettiği öğrenildi. Hafta başında Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu adına başkan yardımcıları tarafından büyük firmalarla yapılan telefon görüşmesinde döviz satışlarının yapılması rica ediliyor.

100 BİN DOLARLIK SATIŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

Birgün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, TCMB yetkilileri tarafından aranılan firmaya bir iletişim numarası bırakılarak gerçekleştirilen döviz satışı miktarının firma adı ile birlikte bildirilmesi talep ediliyor. Döviz satışı ‘ricası’ için aranan bir firma TCMB’den gelen telefonun ardından 100 bin dolarlık satış gerçekleştirildiğini açıkladı. Firma yetkilisi TCMB yetkilileri tarafından “Bilgi verirseniz memnun oluruz” denildiğini ifade etti.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ GERİLİYOR

Merkez Bankası’nın, doların 16 lirayı aşmaması için kamu bankaları aracılığıyla rezervlerinden döviz satarak örtülü müdahalede bulunduğu tahmin ediliyor.

TCMB’nin toplam rezervi 13 Mayıs itibarıyla 102 milyar doların altına, uluslararası net rezervler ise 11,5 milyar dolara geriledi. Swap hariç rezervler ise aynı dönemde eksi 52 milyar dolara kadar geriledi.

Beşiktaş, Yusuf Yazıcı için nabız yokluyor SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı: Kaplıca müjdesi! Yapay zekadan EURO 2024 Türkiye tahmini İsmail Kartal'ı, Dusan Tadic sıkıntısı sardı Shane Larkin için Fenerbahçe Beko iddiası Sigara fiyatlarına 10 TL zam: Tarih verildi