Kanser hastalığı için umut veren gelişme. Kanser hücrelerini öldüren virüs olumlu sonuç verdi insanlar üzerindeki ilk denemeler tamamlandı

İngiltere'deki bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre kanser hastalığına karşı çok önemli bir adım atıldı. Kanserli hücrelere etki ederek kanser hücrelerini öldüren virüs olumlu sonuçlar verdi. Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre insanlı denemelerde bir kanser hastasının tüm kanserli hücreleri yok oldu, diğer hastanın ise tümörleri küçüldü.

İngiltere'deki bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre kanser hastalığına karşı çok önemli bir adım atıldı. Kanserli hücrelere etki ederek kanser hücrelerini öldüren virüs olumlu sonuçlar verdi. Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre insanlı denemelerde bir kanser hastasının tüm kanserli hücreleri yok oldu, diğer hastanın ise tümörleri küçüldü.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre kanser hastalığına karşı mücadelede çok kritik bir adım atıldı. Bilim insanları kanserli hücreleri öldüren virüsün insanlı denemelerinde olumlu sonuçlar geldi. 

Söz konusu araştırma İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri'ne bağlı Kraliyet Marsden Kuruluşu bünyesindeki Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülüyor. Çalışmaya katılan hastalardan Krzysztof Wojkowski birçok kez ameliyat olmasına ve çeşitli tedavileri almasına rağmen kanseri yenemedi, hastalık daha da ilerledi. Wojkowski, "Bana başka bir seçeneğim olmadığı söylendi, artık yoğun bakımda tedavi altındaydım. Çok yıkıcı bir durumdu, bu sebeple bu çalışmaya katılma şansı verilmesi inanılmaz bir durum oldu.”

Wojkowski'ye uygulanan virüs tedavisi sonrasında kısa bir süre sonra Wojkowski'nin vücudundaki kanserli hücrelerin tümünün temizlendiği görüldü. Wojkowski, “İki haftada bir iğne vuruldum, toplam beş hafta sürdü. Şu an bunun üzerinden iki yıl geçti ve atık vücudumda kanserli hücre yok" ifadelerini kullandı. 

VİRÜS NASIL TEPKİ VERİYOR?

Doğrudan tümöre yapılan iğneler, kanserli hücrelere iki şekilde saldırıyor: Kanserli hücreleri kuşatıp patlatıyor; sonra da bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Yaklaşık 40 hastanın katıldığı çalışmalarda bazı hastalara doğrudan RP2 adı verilen bu modifiye edilmiş, normalde uçuk çıkmasına yol açan bir soğuk algınlığı virüsü olan herpes virüsü enjekte edildi. Diğer hastalara ise bu iğnelerle birlikte aldıkları kanser ilaçları da verilmeye devam etti.

Alınan sonuçlara göre;

-Sadece RP2 verilen dokuz hastadan üçünde - Wojkowski de bunlardan biri - tümörlerin küçüldüğü tespit edildi
-Kanser ilacı da almaya devam eden 30 hastadan yedisinde tedavi olumlu sonuç verdi
-Yorgunluk gibi yan etkiler çok hafif şekilde hissedildi

PROF. HARRINGTON: ÇOK ETKİLEYİCİ

Araştırma ekibinin başındaki Prof. Kevin Harrington, BBC’ye, tedavi sonuçlarının “gerçekten çok etkileyici olduğunu” söyledi ve bazı ileri seviye kanserleri de tedavi ettiğini belirtti:
“Daha tedavinin güvenilirliğini test etmek için yaptığımız bu ilk adımda, klinik araştırmanın henüz bu kadar başındayken bu kadar olumlu sonuçlar almak çok nadir görülen bir durum. Artık tedavilerine son verilmiş hastalarda da olumlu sonuçlar aldık. Araştırmaya katılan hastaların sayısı arttıkça olumlu sonuçlar almaya devam edecek miyiz, heyecanla bekliyorum.”

DAHA ÖNCE DE UYGULANMIŞTI

Bilim insanları daha önce de kanserle savaşmak için virüs tedavisini denemişlerdi. NHS birkaç yıl önce de ileri seviye deri kanseri için soğuk virüs temelli T-Vec adı verilen bir tedavi yöntemini onaylamıştı.
Söz konusu tedavinin önceden uygulanan RP2’nin T-Vec’in geliştirilmiş bir versiyonu olduğunu vurgulanırken, Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları’ndan Dr. Marianne Baker da, mevcut sonuçların bile kanser tedavisinde büyük değişiklikler yaratabileceğini açıkladı.

100 YIL ÖNCE KEŞFEDİLMİŞTİ

Dr. Baker şu ifadeleri kullandı: “Bilim insanları virüslerin kanser tedavisinde işe yarayabileceğini yaklaşık 100 yıl önce keşfetmişti. Ancak bunu güvenli ve etkili bir şekilde uygulamak çok zor oldu. Bu yeni virüs tedavisi henüz başlangıç aşamasında umut vaat ediyor, şimdi daha fazla çalışmanın yapılmasını ve tedavinin nasıl işlediğini görmemiz gerekiyor. Araştırmalar, birden çok tedavinin bir arada uygulanmasının güçlü br strateji olduğunu gösteriyor, virüs tedavisinin de bu stratejide önemli bir rol oynayabilir.”

Dünya ısınıyor, ons altın ise rekora koşuyor: 2400 İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapalı Erden Timur, Zan Vipotnik için devrede Zamanaşımına uğrayan hesaplarla ilgili yeni karar Operasyon: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi! Merkez Bankasının nisan ayı faiz kararını açıkladı