İnternet habercilerine hak değil, baskı yolda!

DİSK'in yeni internet düzenlemesine eleştirilerini açıkladı...

İşte DİSK'in konuya ilişkin basın açıklaması:



DİSK Basın-İş olarak kısa süre önce başlattığımız kampanyada, internet habercilerinin en doğal hakkı olan Basın İş Yasası'ndan yararlanmaları gerektiğini talep ettik. Amacımız AKP'nin rafta beklettiği, internet yayınlarını cendereye sokacak tasarı yerine gazetecilerin gerçekten hak ettiği bir düzenlemenin yapılması.




 

AKP hükümeti bir süredir rafta tuttuğu tasarıyı komisyonda kabul etti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaptığı açıklamaya göre tasarının hızla kanunlaşması hedefleniyor.

Her ne kadar tasarı internet üzerinden habercilik yapanlara Basın İş Kanunu'na tabi olarak çalışma ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen basın kartını alma hakkını verse de aslında havuç-sopa ikilemi sunmaktan öteye gitmiyor.

 

Tasarının 7. maddesine göre, internet sitelerine suç işlemeleri halinde yayın durdurma cezası yerine, çalışanlara basın kartı vermeme, resmi ilan vermeme gibi cezalar uygulanacak. Düzenleme zaten devlet tarafından verilmesi nedeniyle tartışmalı olan basın kartını, bu kez tehdit unsuruna çeviriyor. Bununla da kalmayarak yine devlet eli ile verilen ilanlar da tehdit unsuru yapılıyor. Yasadaki ifadeye göre sitede yer alan bir yazı nedeniyle, kart verilemeyerek veya geliri engellenerek tüm çalışanlar cezalandırılacak. Bu en başta hukukun temel prensiplerinden olan cezaların şahsiliği ilkesine aykırıdır

 

Tasarının 14. maddesinde ise internet yayıncılarına resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı tanıyan düzenleme yer alıyor. Bu güne kadar süregelen uygulamalardan bu düzenlemenin amacının yayıncılara destek olmak değil, sanal ortamda "Ak Hesaplar" diye bilinen toplum mühendislerinin nemalandırılması olduğu açıktır.

 

Arınç yaptığı açıklamada, basın çalışanlarının iş güvencesinin olmadığını, grev yapmak isteyenlerin işten çıkartıldığını söylüyor. O söyleyememiş ama biz söyleyelim, grevci basın emekçileri işten çıkartan Başbakan'ın damadı Berat Albayrak'ın yöneticilik yaptığı Turkuvaz grubuydu. Sahte gözyaşlarına gerek yok, basın emekçilerinin haklarını gasp edenlere hangi havuzlardan para aktardığınızı, ihale yasağı olanlara tv kanallarını ihalesiz nasıl verdiğinizi biliyoruz.

 

Tüm basın emekçilerini iktidarın sunmaya çalıştığı kırıntılara razı olmak yerine gerçekten haklarını almak için sendikal mücadeleye katılmaya çağırıyoruz. Verdikleri ile yetinmeyeceğiz, haklarımızı alacağız.

Zenginliği tatmadan ölmeyecekler! Bir maden suyu skandalı daha: Dışkı tespit edildi Mayıs ayında yüzleriniz gülecek! Dolar 25 TL'ye düşecek! Tarih verildi Meğer bu yüzden evlere geliyormuş Farklı maymunu 8 saniye içinde bulabilir misin?