Independent: Bağdat'taki protestoları Türkiye tertiplemiyor

Gazetenin yazarı Patrick Cockburn, Bağdat'taki hükümet protestolarında Türkiye'nin rolü olmadığını vurguladı.

Indepedent'in tanınmış köşe yazarı Patrick Cockburn, "Bağdat'taki hükümet, protestoların Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye tarafından tertiplenip finanse edilen bir komplo olduğunu farz ederek yanılıyor" derken Irak'ta yolsuzluk, becerisizlik, işsizlik ve temel hizmetlerinin sağlanamaması nedeniyle büyük bir memnuniyetsizlik bulunduğuna işaret etti Suriye'deki iç savaşın Irak'ı istikrarsızlaştırdığı, Maliki hükümetine karşı Sünni ayaklanmasının giderek güç kazandığı yorumları yapılıyor. Independent gazetesinin tanınmış köşe yazarı Patrick Cockburn, "Bağdat'taki hükümet, protestoların Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye tarafından tertiplenip finanse edilen bir komplo olduğunu farz ederek yanılıyor" dedi. 



Patrick Cockburn, Irak'ta olup bitenleri irdelediği geniş yazısında "Saddam ve ABD başaramazken neden Maliki, Irak'ı zorla kontrol edebileceğini sanıyor?" sorusunu sorduktan sonra "Başbakan'ın seçimden aldığı bir meşruluğu olabilir ama hükümetine karşı Sünni ayaklanması giderek güçleniyor" değerlendirmesini yaptı. 



Irak ziyareti sırasında edindiği izlemleri de yansıtan Cockburn, Sünnilerin 2003 yılından bu yana ilk defa büyük ölçüde birlik içinde olduklarına dikkat çektikten sonra şu görüşleri de dile getirdi: 



"Bağdat'taki hükümet, protestoların Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye tarafından tertiplenip finanse edilen bir komplo olduğunu farz ederek yanılıyor. Irak'ta devletteki yolsuzluklar, becerisizlik, iş olanakları yokluğu ve ülkenin yıllık petrol gelirlerinin 100 milyar doları aşmasına rağmen temel hizmetlerin sağlanamaması nedeniyle büyük bir memnuniyetsizlik var." 



Buna karşın Cockburn, Maliki hükümetinin uluslararası ortamın Irak'taki Sünniler lehinde değiştiği, Şii karşıtı ve İran karşıtı bir karşı devrimin tam hızla ilerlediği inancının ise isabetli olduğunu belirtti ve Bağdat hükümetinin, Irak'taki Kürt bölgelerine hakim olmadığına dikkat çekti. ANKA


Zenginliği tatmadan ölmeyecekler! Bir maden suyu skandalı daha: Dışkı tespit edildi Mayıs ayında yüzleriniz gülecek! Meğer bu yüzden evlere geliyormuş Farklı maymunu 8 saniye içinde bulabilir misin? Sabah ve öğle saatlerinde sakın dışarı çıkmayın!