İlaca dirençli mantar hastalığı yayılıyor! Dün basın açıklaması yapılarak hastalığı yayıldığı duyuruldu

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Kurumu dün basın açıklaması yaparak ilaca dayanıklı Candida Auris adlı bir mantar hastalığının sağlık kurumlarında yayılmaya devam ettiği konusunda uyardı.

Kaynak: DHA

CDC, candida auris’in ilk olarak 2016’da görülmeye başladığını 2020-2021 tarih aralığında ABD’deki sağlık tesislerinde endişe verici bir hızda yayıldığını vurgulayarak özellikle 2021 yılında ilaca dirençli vaka sayısının üç katına çıktığının altını çizdi. Mantar hastalığının sağlıklı kişilerde tehdit yaratmadığını ifade eden CDC, sağlık merkezlerinde cihaza takılı sağlığı çok kötü olan hastalar için risk teşkil ettiğini belirtti. Vaka sayısının 2019'dan 2020'ye kadar yüzde 59 artarak 756'ya, 2021'de ise yüzde 95 daha artarak 1.471'e yükseldiği kaydedildi.

2022 yılında da vaka sayılarında ciddi artış yaşandığına dikkat çeken CDC, sağlık merkezlerindeki zayıf genel enfeksiyon önleme kontrol uygulamalarının hastalığın yayılmasına sebebiyet verdiğini ifade etti. CDC, 2021 yılında yayılmanın giderek kötüleşmesiyle ilgili “Bu artışın zamanlaması ve halk sağlığı araştırmalarından elde edilen bulgular, COVID-19 salgını sırasında sağlık ve halk sağlığı sistemleri üzerindeki baskı nedeniyle C. auris yayılımının kötüleşmiş olabileceğini düşündürmektedir” denildi.

Beşiktaş, Yusuf Yazıcı için nabız yokluyor SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı: Kaplıca müjdesi! İsmail Kartal'ı, Dusan Tadic sıkıntısı sardı Shane Larkin için Fenerbahçe Beko iddiası Kupada yarı final maçlarının fikstürü belli oldu Sigara fiyatlarına 10 TL zam: Tarih verildi