Ertesi gün hapı ücretsiz oluyor. Ocak ayından itibaren yürürlüğe girecek her yaştaki kadın ücretsiz olarak ertesi gün hapı alabilecek

ABD Yüksek Mahkemesi tarafından kürtaj hakkının anayasal hak olmasını sağlayan Roe v Wade kararını iptal etmesinin ardından Fransa kadın haklarına destek vermek amacıyla düğmeye bastı. Fransa Sağlık Bakanı Braun, ülkede ertesi gün hapını herkes için ücretsiz yapacaklarını duyurdu. Karar ocak ayından itibaren yürürlüğe girecek.

ABD Yüksek Mahkemesi tarafından kürtaj hakkının anayasal hak olmasını sağlayan Roe v Wade kararını iptal etmesinin ardından Fransa kadın haklarına destek vermek amacıyla düğmeye bastı. Fransa Sağlık Bakanı Braun, ülkede ertesi gün hapını herkes için ücretsiz yapacaklarını duyurdu. Karar ocak ayından itibaren yürürlüğe girecek.

Times gazetesinde yer alan habere göre, Sağlık Bakanı François Braun’un dünkü açıklaması, kürtajın neredeyse yasak olduğu Polonya ve kısıtlandığı Macaristan gibi muhafazakar AB ülkelerinin yanında “ileri bir adım” olarak görüldü.

Fransız seçmenlerin yüzde 83’ü kürtaj hakkından yana olsa da, yakın zamanda yapılan bir ankete göre, ülkede buna şiddetle karşı çıkan, çoğunlukla katı Katoliklerden oluşan bir azınlık da mevcut.

OCAK AYINDAN İTİBAREN UYGULANACAK 

Ertesi gün hapları çoğu Avrupa ülkesinde eczanelerde reçetesiz olarak mevcut, ancak 26 yaşın üzerindeki kadınlar bu haplar için para ödemek zorunda. Maliyetleri de 54 TL ile 360 TL (3-20 €) arasında değişiyor.

20 Minutes gazetesine verdiği röportajda Braun, hapların ocak ayından itibaren her yaş için ücretsiz olacağını söyledi. “Kadınların doğum kontrolüne erişimde yaşadıkları zorluklara karşı mücadele etmeliyiz” diyen Sağlık Bakanı, ayrıca, Fransa’da 1975’te yasal hale getirilen kürtaj hakkının anayasaya dahil edilmesi yönündeki hamleleri desteklediğini de söyledi.

Dünya Nüfus İncelemesi’ne göre, Fransa’da 15 ile 44 yaş arasındaki her 1000 kadından 16,9’u kürtaj yaptırmış. Bu, Avrupa genelinde 20.2 ile İsveç ve 17 ile İngiltere’nin ardından üçüncü en yüksek oran.

Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapı, eczanelerde reçetesiz olarak satılan yüksek progesteron hormonu içerikli bir ilaçtır. Gebeliğin planlanmadığı zamanlarda korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesinin ardından kullanıldığında gebelik oluşumunu engelleme konusunda etkilidir. Ertesi gün hapının, isminden dolayı cinsel ilişkiden sonraki gün kullanılması gerektiği sanılsa da, gebelik ihtimali söz konusu olan ilişki sonrasında ne kadar çabuk alınırsa o kadar etkilidir. İlişki sonrası ilk 12 saat içinde alındığında olası gebeliği engelleme ihtimali %90 civarındayken, ikinci gün alındığında bu oran %75'e geriler. 5. günün sonunda ise etki etmeyeceği kabul edilir.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmadığı zamanlarda, korunmasız ve gebelik ihtimali bulunan cinsel ilişkilerden sonra kullanılması gereken ertesi gün hapı, cinsel ilişkinin ardından ne kadar çabuk alınırsa, gebeliği önlemede o kadar başarılıdır. Sanılanın aksine ertesi gün hapı, cinsel ilişkiden sonraki gün alınmak zorunda değildir. İlişki sonrasında 5. güne kadar alınabilen ilacın gebeliği engelleme şansı ne zaman alındığı ile direkt bağlantılıdır.

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapalı Operasyon: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi! Farklı kişilerden 9 çocuğu var: İşte 23 yıllık eşi 63 yaşındaki kadının bakirelik sorusu olay oldu! Merkez Bankasının nisan ayı faiz kararını açıkladı Yüksekova'daki yılan adası görüntülendi!