Biraya, rakıya ve sigaraya büyük zam... Biraya en az 12, rakıya 100 lira zam geliyor

Bira ve rakıya büyük zam yolda. 4 aylık ÜFE yüzde 39'u aşmasıyla birlikte zam da göründü. ÜFE aynı seviyede devam ederse 6 aylık ÜFE yüzde 60'ı geçecek. Yasa gereği temmuzda alkol ve sigaraya 6 aylık ÜFE oranında zam gelecek. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ertelerse zam yapılmayabilir.

Yüksek enflasyon nedeniyle gıda fiyatları başta olmak üzere birçok ürün cep yakarken, zam dalgasından en çok etkilenin ürün grupları arasında sigara ve alkol de yer alıyor. Sigara ve alkol fiyatlarına her 6 ayda bir otomatik olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı yapılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından erteleme yapılmaması durumunda sigara ve alkollü içkilere temmuzda büyük bir zam daha yapılacak.

Yürürlükte ÖTV kanununa göre sigara ve alkollü içkilere uygulanan maktu ve asgari maktu vergi tutarları, ocak ve temmuz aylarında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılıyor. Dolayısıyla alkollü içkiler ve sigaraya temmuzda 6 aylık ÜFE oranında zam gelecek. Bu yıl 4 aylık ÜFE yüzde 39'u geçti. Aynı hızla giderse 6 aylık ÜFE yüzde 60'ı aşacak. Böylece alkollü içkilerin vergisi aynı oranda artacak.

VERGİNİN VERGİSİ

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre ÖTV yüzde 60 artınca bira fiyatı en az 12, şarap fiyatı 23 lira yükselmiş olacak. Biranın ÖTV tutarı şu anda 3,52 lira. Temmuzda muhtemelen 5,63 lira olacak. Birada vergiyi hesaplamak için bu rakam, alkol derecesi olan 5'le çarpılıyor. Bu fiyata bir de KDV eklemek gerekiyor. Böylelikle fiyata verginin vergisi eklenmiş oluyor. Böylece toplamda 12 liralık bir zam ufukta gözükmüş oluyor birada.

Taze şarapta ise vergi 17.34 lira. Burada hesap direkt yansıtılıyor. Ancak şaraplar genellikle 70 cl'lik şişelerde satıldığı için fiyata yansıması 23 lira oluyor. Tabii 1 litrelik şaraplarda fiyat 33 liraya çıkıyor.

RAKIDA ÜRETİCİ ZAMMI HARİÇ VERGİ ARTIŞI 96 LİRA OLACAK

Yüksek alkollü içkilerde artış daha fazla oluyor. Yüksek alkollü içkilerde ÖTV şu anda 481,98 lira. Muhtemelen yüzde 60 artışla bu rakam 771,16 olacak. Bu durumda ÖTV ve artan ÖTV'nin KDV'si toplam 96 liralık bir vergi artışına neden olacak. Yani eğer üreteciler kendi zamlarını yapmazlarsa rakı, votka, viski ve cin gibi içkiler en az 96 lira zamlanabilir. Böylece 279 lira olan 70'lik rakı fiyatı 375, 310 lira olan votka fiyatı 406 ve 380 lira olan viski fiyatı ise 476 liraya ulaşacak. Muhtemelen bu fiyatların üstüne şirketler de enflasyon farkını ekleyecek ve bu rakamların daha üstü görülecek.

Beşiktaş, Yusuf Yazıcı için nabız yokluyor SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı: Kaplıca müjdesi! İsmail Kartal'ı, Dusan Tadic sıkıntısı sardı Shane Larkin için Fenerbahçe Beko iddiası Sigara fiyatlarına 10 TL zam: Tarih verildi Kupada yarı final maçlarının fikstürü belli oldu