Bilinen en değerli baharat. Kansere karşı koruyucu etki: Kakule nedir, faydaları nelerdir? Kakule nasıl tüketilmeli?

Doğadan gelen pek çok mucize insanlar için fayda sağlıyor. Bilinen en değerli baharatlardan biri olan kakule, doğanın insana sunduğu en güzel kokulu besinlerden biri. Safran ve vanilyadan sonra Doğu’dan ithal edilen en kıymetli bitkilerden biri olan kakule, sağlığa birçok fayda sağlıyor. Kakule, ferahlatıcı tadıyla ağız kokusunu engelliyor, kansere iyi geliyor ve zihin açıcı özelliği ile dikkat çekiyor. Peki, kakule nedir? Kakulenin faydaları nelerdir ve nasıl tüketilir?

Bilinen en değerli baharatlardan biri olan kakule, doğanın insanoğluna sunduğu güzel kokulu besinlerden biridir.  safran ve vanilyadan sonra Doğu’dan ithal edilen en kıymetli bitki olarak biliniyor. Sağlığa birçok faydası bulunmasının yanı sıra yemeklere, hamur işlerine, çaylara, hatta kahvelere lezzet verici olarak ekleniyor. Kokusu ve tadı ile yemeklere, tatlılara, hamur işlerine ve içeceklere enfes bir aroma katan bu baharatı çok yönlü kullanımı ile mutfaktan eksik etmeyeceksiniz.

KAKULE NEDİR?

Kakule, zencefilgil ailesinin güzide bitkilerinden biridir. Bütün bir yıl boyunca yeşil kalabilme potansiyeline sahip olması ve 50 santimetreye kadar da uzayan boyuyla biliniyor. Yaprakları koyu yeşil, dik ve uzun, çiçekleri ise hafif sarıyı andıran bir renkte kendini göstermektedir. Dünyada en çok yetiştiği ve yetiştirildiği yerler arasında ise Batı ve Güney Hindistan ile Güneydoğu Asya’nın sıcak kısımları yer alıyor. Kakuleyi tanıdığımıza göre gelelim en önemli kısma…

KAKULENİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Şifalı özellikleri ile alternatif tıbbın yeni gözdesi olan kakule meyvesinin faydaları başında mide rahatsızlıkları gelir. Mide ağrısı, sindirim sorunları, gaz ve hazımsızlığa karşı mideyi rahatlatan baharatın yalnızca bir tutamı şiddetli mide bulantısını geçirmek için yeterli.
  • İçeriğindeki A vitamini, C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko sayesinde iyi bir vitamin ve mineral takviyesi olarak kullanılabilir.
  • Kansere karşı iyileştirici özelliği bulunan kakule baharatı, kanser hücrelerine karşı sağlıklı hücrelerin gelişmesini sağlar ve kanser hastalarında iyileşme sürecini hızlandırır.
  • İçindeki fosfor sayesinde mide asidini düzenleyen ve sindirimi kolaylaştıran kakulenin kadınların adet dönemindeki şiddetli sancıları azalttığı biliniyor.
  • Ferahlatıcı tadı sayesinde ağız kokusunu gideren kakule ağız kokusu sorunu olanların kurtarıcısıdır. Yemekten sonra yalnızca iki kakule çiğnemek kötü ağız kokusunu kolayca giderir.
  • Zihin açıcı özelliğe sahip olan ve hafızayı güçlendiren kakule afrodizyak etkisi ile de halk arasında kullanılır.
  • Kakule tozu; astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına karşı iyileştirici etki taşır. Soğuk algınlığında boğazı yumuşatır ve çay yapılarak tüketildiğinde ağrıyı hafifletir.

KAKÜLE NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Kakule bitkisinin çok farklı kullanım yöntemleri bulunur. Toz formunda ve bitki şeklinde tüketilebilen kakule her alanda sıkça kullanılıyor. Yemeklerde lezzet arttırmak için daha çok toz haliyle yer alır. Özellikle çay ve kahvelerde kullanılmasıyla ünlüdür kakule. Çay olarak tüketmek istediğinizde kakuleyi aktardan aldığınız haliyle demleyip içine limon, bal gibi malzemeler ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz. Normalde içtiğiniz bitki çaylarına eklemek isterseniz tohumlarını kurutup havanda döverek toz haline getirip ardından çay ve kahvelerinize birer çay kaşığı kadar ekleyerek de kakuleden faydalanabilirsiniz.

Tyler Dorsey, Fenerbahçe Beko kariyerini noktaladı Çanakkale'de göçük: 2 işçi hayatını kaybetti Okan Buruk, Tete'nin ayrılmasına izin verdi Klozete peçete sermenin zararı ortaya çıktı Beşiktaş'ta, Ante Rebic sorunu giderek büyüyor Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi