Asgari ücret belli oldu. AK Parti'den flaş asgari ücret açıklaması. AK Partili Mahir Ünal'dan asgari ücrete zam ve mutabakat duyurusu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Başkanlığı'ndan toplandı. Asgari ücreti belirledi. Asgari ücretin yarın kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Erdoğan NATO Zirvesi'nin bitimine ne kadar zammın netleceğini söylemişti. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Asgari ücrete zam konusunda mutabakat sağlandı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Asgari ücret artışı yapılırken bakanlığımız özellikle belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek bir yöntem de geliştirecektir. Böylece yapılan artışın istihdamda herhangi bir olumsuz etkiye yol açmasına da meydan verilmeyecektir. İnşallah en kısa sürede bu konuda müjdeli bir haberi işçilerimizle emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz." açıklamasını yapmıştı.

Asgari ücretin hafta sonuna kadar belirleneceğini belirten Erdoğan NATO Zirvesi dönüşü müjdeyi vereceklerini ifade etmişti.

Bugün Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında toplandı. Bilgin, yeni asgari ücretin belirlenmesi konusunda çalışmanın yarın sonuçlanacağını söyledi ve "Çalışanlarımızı enflasyondan koruyacağız." dedi. Bakan Bilgin, toplantı sonrasında sosyal medya üzerinden de bir paylaşım yaptı ve "Güçlü Türkiye’nin emektarı işçilerimizi enflasyonun negatif etkisinden koruyacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Asgari ücrete zam konusunda mutabakat sağlandı" dedi.

 Ünal tarafından yapılan açıklamaya göre, asgari ücrete zam yapılması konusunda bugün mutabakat sağlandı. 

Öte yandan, Ünal, "Dezenformasyon yasasını ekim ayına bırakmak durumunda kaldık, yeni yasama döneminde görüşülecek." açıklamasında bulundu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'ndaki toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı.

İlk toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış, temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

Ara zam ihtiyacında mutabık olduklarını belirten TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "Dengeli bir asgari ücret tespiti konusunda TİSK elini taşın altına koyacaktır" diye konuştu.

GELİR VERGİSİ ALINMIYOR

Bu yılki asgari ücret çalışmaları sırasında tüm ücretlerde asgari ücrete kadar olan bölümün vergi dışı kalması yönünde de uzlaşı sağlandı. Bu nedenle asgari ücretten artık Gelir Vergisi alınmıyor.

Sabah'ın haberine göre hem işçi hem de işveren temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonunda işverene aşırı yük getirmeyecek ve istihdamı koruyacak bir formülün uygulanması görüşü öne çıktı.

Buna göre kamunun asgari ücret üzerinden aldığı vergilerden vazgeçmesi gibi prim kesintilerinden oluşan bir düzenleme ile net rakamın yukarı çekilmesi söz konusu olacak.

NASIL UYGULANACAK?

Asgari ücretin brüt rakamı 5004 TL olarak uygulanıyor. Bu rakamdan Ocak ayından bu yana gelir ve damga vergisi alınmıyor. Sadece işçi için SGK primi olarak yüzde 14 kesinti ve işsizlik sigortası fonuna da yüzde 1 oranında kesinti yapılıyor. Toplamda 750,60 liralık bir kesinti sonrasında net ücret 4.253 TL olarak ödeniyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

5004 liralık asgari ücret üzerinden ayrıca işveren SGK payı olarak yüzde 15.5 oranında kesinti yapılıyor. Ayrıca yüzde 2 oranında da işsizlik sigortası fonuna kesinti yapılıyor. Bu kesintilerin toplamı da 775 lira 62 kuruşu buluyor.

Hem işçi hem de işverenden yapılan kesintiler toplandığında rakam 1.626,22 TL'lik bir miktara ulaşıyor.

Bu miktarın işsizlik sigortası fonunda karşılanarak belli bir süre kamu tarafından alınmaması formülü ile birlikte asgari ücret için 5.879,62 TL tutarında bir miktara ulaşmak mümkün oluyor.

Bu formül işletildiğinde işverene yük getirmeden asgari ücrete bir ara zam yapılmış olacak. Bu formülün dışında öne çıkan diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olacak. Orada da yüzde 50.5 oranındaki yıl başında yapılan artış oranının yıllık enflasyona tamamlanması sağlanacak.

Bu durumda artış yüzde 26 civarında olacak ve net asgari ücret 5.363,53 liraya kadar ulaşacak. Burada da yine işsizlik sigorta fonundan destek yapılması söz konusu olabilecek.

Fenerbahçe, Konferans Ligi'ne veda etti Tyler Dorsey, Fenerbahçe Beko kariyerini noktaladı Okan Buruk, Tete'nin ayrılmasına izin verdi Beşiktaş'ta, Ante Rebic sorunu giderek büyüyor Tokat beşik gibi sallanıyor: Yine şiddetli deprem İBB Meclisi onayladı; yeni metro hattı geliyor