Asgari ücret 6 bin 500 lira mı olacak? TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Bilgin asgari ücret zam talebini açıkladı. Asgari ücrete büyük zam...

Milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret zammında ilk kez rakam telaffuz edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı sona erdi. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Bilgin toplantı sonrasında asgari ücret zam talebini açıkladı. Türk-İş'in zam talebinin yerine gelmesi durumunda asgari ücret 6 bin 500 lira seviyesine yaklaşacak.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin merakla beklediği asgari ücrette ara zam oranı için çalışmalarda sona yaklaşıldı. Dün ilk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılmıştı.

İkinci toplantı ise işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet yetkilileri ile birlikte bakanlıkta yapıldı. Toplantı 2 saat sürdü.

Taraflar arasındaki görüşmeler tamamlandı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak nihai toplantı sonucu ara zam belli olacak.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Bilgin, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Net bir rakam üzerinde değerlendirme yapamadık. 6 bin 391 TL'nin altında kalmaması talebinde bulunduk. Üçüncü bir toplantı yapılması gerekiyor" dedi.

YARIN ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Yeni asgari ücret rakamını yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile açıklaması bekleniyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN 253 LİRA

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

HAK-İŞ: ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR ZAM BEKLİYORUZ

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, bugün yapılması beklenen asgari ücret zammına değinerek, “Enflasyonun üzerinde bir iyileştirme bekliyoruz” dedi.

Arslan, Hizmet-İş Sendikası’nın olağan genel kurulu için Kayseri’ye geldi.

Genel kurulda konuşan Arslan, asgari ücret konusuna değinerek, “Ülkemizin yaşadığı yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, hepimizi gerçekten zorlayan, yaşamımızı altüst eden bu hızlı fiyat artışları ve enerjideki yüksek fiyatlar, belli maaşlarla hayatlarını idame ettiren insanlar için ciddi bir zorluk getirdi” dedi.

DİĞER ÇALIŞANLAR DA ZAM BEKLİYOR

“Asgari ücret tespit komisyonunun enflasyonun altında bir ücreti belirlememesini diliyoruz” diyen Arslan, “Onun için ocak ayından bu tarafa gerçekleşen enflasyon ortada. Bu doğrultuda inşallah enflasyonun üzerinde bir iyileştirme bekliyoruz” diye konuştu.

Asgari ücretlinin dışındaki çalışanlara da ücret artışı beklediklerini kaydeden Arslan, “Belediyeler, üniversiteler, özel sektördeki toplu sözleşmeler ne olacak? Burada ciddi bir sorunla karşı karşıyayız” dedi.

“O yüzden bu yapılacak artışların bütün çalışanlara yönelik bir iyileştirmeye yönelik dönüştürülmesi gerekiyor” diyen Arslan, “Özel sektördeki toplu sözleşmelerimiz eğer sözleşmelerin tarihleri temmuz ayında denk gelmiyorsa yılbaşına kadar aynı ücretle çalışmaya devam ediyorlar. Öyle bir noktaya geleceğiz ki bütün toplu sözleşmeler asgari ücret seviyesine düşecek. Bu toplu sözleşme düzeninin yok olması demektir” diye konuştu.

‘BÜTÜN ÜCRETLİLERİN YARARLANACAĞI MODEL’

“Özel sektörde sendikalı hareket tasfiye edilir. O yüzden hükümetimizin amacı sendikaları güçlendirmekken, yapılan uygulamalarla sendikal hareketi zayıflatmayalım” diyen Arslan, şöyle devam etti:

“O yüzden bizim önerimiz asgari ücreti arttıracağız. Artırdığımız oranda örneğin bütün çalışanları etkileyen bir adım atalım. Vergi dilimleriyle ilgili bir reform yapalım. 1 yıl süreyle vergi oranlarımız yüzde 10’da kalsın. Yüzde 10’da kalırsa bütün çalışanlar bundan yararlanıyor. Bütün ücretlilerin yararlanacağı bir modeli kurmamız gerekiyor.”

Dolarda 31 lira beklentisi! Tarih verildi Usta gazeteciyle ilgili bomba iddia... Gram altın 2700 liraya ulaşmak üzere! 1 lirayla test edip hayatınızı kurtarabilirsiniz! Yalnızca 15 dakikada börekler fırında Uzman isimden güneş gözlükleri için kritik uyarı