Amerika'nın Sesi: Türkiye'de 'Devlet Krizi' mi yaşanıyor?

Türkiye'de yaşanan kriz ABD'li medya organlarından Amerika'nın Sesi'nde tartışılmaya devam ediyor.

 Türkiye'de yaşanan krize yoğun biçimde eğilen ABD'li medya organlarından Amerika'nın Sesi, son olarak "Türkiye'de 'Devlet Krizi' mi Yaşanıyor?" sorusunu gündeme getirdi.



Hükümet'in savcı yetkilerini kısıtlayan Adli Kolluk Yönetmeliği'ni Danıştay'a taşındığına işaret eden Amerika'nın Sesi, "Türkiye'de yolsuzluk ve rüşvet operasyonu nedeniyle yargı ile yürütme arasında yaşanan gerilimde tansiyon yükseliyor. Hükümet'in savcı yetkilerini kısıtlayan Adli Kolluk Yönetmeliği'ni Danıştay'a taşıyan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, ülkede artık devlet krizi yaşandığını söyledi" dedi. Haberde şöyle devam edildi:



"Yargı ile yürütme arasındaki ilişkiyi düzenleyen Adli Kolluk Yönetmeliği, Türkiye gündemini belirledi. İstanbul'daki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ardından hükümet, 21 Aralık'ta o yönetmelikte değişikliğe gitti ve 'gizli soruşturma' kavramını zedeleyerek mülki idare amirini bilgilendirme zorunluluğu getirdi. İşte o değişiklik kırılma noktası yarattı."



Türkiye Barolar Birliği, o değişikliği iptal ettirmek için Danıştay'a başvururken; Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan şerh düşülmüş yazılı bir açıklamanın geldiğine, yönetmelikte anayasaya aykırı bir değişiklik yapıldığının belirtildiğine dikkat çekildi.



HSYK'nun yönetmenliğine ilişkin açıklamasını ayrıntılı biçimde ileten Amerika'nın Sesi, "HSYK tarafından yazılı açıklama yoluyla yapılan tepki ise hükümette rahatsızlık yarattı" dedi ve bu çerçevede hükümetin eleştirilerini yansıttı. 



Bunun ardından "Ancak Danıştay da, HSYK gibi Anayasa'daki yargı bağımsızlığına aykırı olarak Adli Sicil Yönetmeliği'nin değiştirildiği kanaatine vardı. Danıştay 10'ncu Dairesi, Türkiye Barolar Birliği'nin başvurusu üzerine yönetmelik değişikliği hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karara telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçe gösterildi" denildi. 



Bu arada, haberde Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye'de yaşananlara ilişkin "Burada hukukun üstünlüğünden söz etmek mümkün değil. Hukuka güven, bu karşılıklı açıklamalarla ve salvolarla yok ediliyor. Biz hem soruşturmayı ciddiye alıyoruz, örtbas edilmesini istemiyoruz hem de Başbakan'ın paralel devlet ifadesiyle kast ettiği tabloyu da ciddiye alıyoruz" diye konuştu. (ANKA)


Zenginliği tatmadan ölmeyecekler! Bir maden suyu skandalı daha: Dışkı tespit edildi Mayıs ayında yüzleriniz gülecek! Dolar 25 TL'ye düşecek! Tarih verildi Meğer bu yüzden evlere geliyormuş Farklı maymunu 8 saniye içinde bulabilir misin?