Alzheimer semptomlarını yavaşlatan ilaç geliştirildi

Japon ilaç firması Eisai, ABD’li biyoteknoloji şirketi ile ortak geliştirdikleri Alzheimer ilacının semptomların ilerlemesini yavaşlatmayı başardığını duyurdu.

Modern çağın korkulan hastalıklarından biri olan Alzheimer'ın tedavisinde umut olacak bir gelişme yaşandı. Japon ilaç üreticisi Eisai, ABD'li biyoteknoloji şirketi Biogen ile geliştirdikleri Alzheimer ilacının semptomların gelişimini yavaşlatmayı başardığını duyurdu.

Lecanemab adlı ilacın beyin içinde birikerek sinir hücrelerini yok eden ve hastalığın nedeni olarak kabul edilen amiloid beta adlı protein türünü Japonya, ABD, Avrupa ve Çin'de erken semptomları olan yaklaşık bin 800 hasta üzerinde yapılan klinik denemelerde ortadan kaldırdığı belirtildi.

İlacın kötüleşen hafıza ve algıda bozulma gibi semptomların ilerlemesini yüzde 27 oranında azalttığı ifade edilirken, firma Lecanemab için 2023 yılında Japonya, ABD ve Avrupa'da onay almayı hedeflediğini duyurdu.

Onaylandığı takdirde Lecanemab Japonya'da hastalığın nedeni üzerine odaklanan ve semptomların gelişimini yavaşlatan ilk Alzheimer ilacı olacak. Ülkedeki mevcut ilaçların sadece semptomları hafiflettiği biliniyor.

DÜNYADA 55 MİLYON ALZHEIMER HASTASI VAR
Halk arasında bunama olarak da tanımlanan demans türlerinden biri olan Alzheimer hastalığı, başlangıç döneminde basit unutkanlıklara yol açıyor. İleri evrelerde hastalarda unutkanlık ve duygu ve düşünce kontrolünde zorluk görülüyor. Sıklıkla 60 yaş sonrası görülen hastalık, son evrelerde kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirememesine neden oluyor. ABD merkezli Alzheimer Derneği'ne göre dünya çapında 55 milyon Alzheimer hastası bulunuyor. 

İsmail Kartal iki yıldızı birden kaybediyor Meğer çözümü bu kadar basitmiş Leicester City, Derrick Köhn'ün peşine düştü Seçtiğin kapıya göre nasıl bir insansın? Ceketini düğmelerini açtı görenler şokta Nisan ayı o burçlara bolluk getirecek!