8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine müdahale. Feminist Gece Yürüyüşü için yola çıkan kadınlar gözaltına alındı. Taksim'de kadınların yürüyüş yapmasına yasak.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenecek olan Feminist Gece Yürüyüşü İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Kadıköy'den Taksim'e geçmek isteyen kadınlar ise gözaltına alındı. Sıra Selviler'de toplanan kadınlara polis, izinleri olmadığı gerekçesiyle grubun Taksim Meydanı'na girişlerine izin vermedi. Grup ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla her yıl kadına yönelik şiddet ve kadın haklarında gerilemeyi protesto niteliğinde etkinlikler, İstanbul başta olmak üzere birçok kentte gece yürüyüşleri düzenleniyor.

İstanbul'daki kadınların buluşma adresiyse her yıl olduğu gibi Taksim. Ancak eyleme valilik ve kaymakamdan yine izin çıkmadı. Yürüyüş öncesi alınan 'önlemler' kapsamında dün itibariyle emniyet birçok noktayı polis bariyerleri ile çevirdi.

İstanbul’da bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 20'ncisi düzenlenen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ için kadınlar, saat 19.00'da Beyoğlu’nda bir araya geldi.

İstiklal Caddesi'nde yürüyüş yapmaları engellenen kadınlar, durumu protesto etti. Yolun açılmasını isteyen kadınlar 'Yaşamak istiyoruz' pankartı açtı ve 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz' sloganı attı.

Kadınlar Cihangir sokaklarında bir araya gelerek protestolarını gerçekleştirdi.

Taksim'e çıkmalarına izin verilmeyen kadınlar Cihangir'de açıklama yaptı, sloganlar attı, şarkılar söyledi. Kadınlar yaptıkları açıklamada "vazgeçmiyoruz" dedi. Kadınlar açıklamanın devamında, "Coşkumuzla isyanımızla bütün sokakları yürüdük. Her yer 8 Mart her yedidir direniş" ifadelerini kullandı.

Ancak, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasak kararı ve İstanbul Valiliği'nin izinsiz gösteri ve yürüyüşe izin verilmeyeceği açıklanmıştı.

İZMİR’DE DE POLİS ENGELİ

İzmir Kadın Platformu önderliğinde bir grup kadın, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde 8 Mart dolayısıyla yürüyüş yapmak istedi.

Polis ekipleri izinsiz olduğu gerekçesiyle yola barikat kurup, yaklaşık 100 kişilik grubun yürümesine engel oldu. Bunun üzerine kadınlar ile polis arasında tartışma yaşandı.

Kısa süreli arbedenin ardından polis barikatı kaldırınca kadınlar, yürüyüşünü gerçekleştirdi.

"ŞİDDETİN OLMADIĞI BİR DÜNYADA YAŞAYALIM"

Ankara'da kadınlar Sakarya Caddesi'ne yönlendirildi. Eylemde, "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır", "Gülistan Doku nerede", "Asla yalnız yürümeyeceksin" ve "Neredesin aşkım? Buradayım aşkım" sloganları atıldı.

Sakarya Caddesi'nde yapılan açıklamada kadınlar, "Kadınların aynı haklara sahip olması için değil, bunun için buluşmadık. Biz, bugün burada toplanan feministler olarak, bütün dünyada bugün toplanan feministler olarak; çok daha büyük bir şey hedefliyoruz. Biz istiyoruz ki savaşın, sömürünün, işgalin, ırkçılığın, homofobinin, transfobinin, erkek şiddetinin olmadığı eşit, özgür bir dünyada yaşayalım. İsyanımız feministtir" dedi.

TAKSİM'DE NE OLDU?

Taksim ve Şişhane metro istasyonlarının kapatılmasına rağmen, kadınlar 'Feminist Gece Yürüyüşü'nü yapabilmek için Taksim yönüne doğru ilerleyişini sürdürüyor. Kadınlar bariyerlerle karşılaştıkları noktalarda yönlerini değiştirerek ara sokaklardan alana yaklaşmaya çalıştı.

Kadınlar yasaklara rağmen Taksim'e ulaşarak Feminist Gece Yürüyüşü'nde haklarını talep etmek için mücadelelerini sürdürdü.

Kadıköy'den vapura binerek Taksim'e ulaşmak isteyen kadınlar vapura binmeden gözaltına alındı.

Kadınların çok sayıda polis tarafından abluka altına alındığı görüldü. Polisler toplu bir şekilde vapura binemeyeceklerini söyleyerek kadınlara müdahale etti. 

Gözaltına alınan kişi sayısının 38 olduğu açıklandı.

Zenginliği tatmadan ölmeyecekler! Bir maden suyu skandalı daha: Dışkı tespit edildi Mayıs ayında yüzleriniz gülecek! Meğer bu yüzden evlere geliyormuş Farklı maymunu 8 saniye içinde bulabilir misin? Sabah ve öğle saatlerinde sakın dışarı çıkmayın!