YSK seçimin kesin sonuçlarını ne zaman açıklıyor?

YSK'nın, sonuçlara yapılan itirazlarla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından kesin sonuçları ne zaman açıklanacağı merak konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
YSK seçimin kesin sonuçlarını ne zaman açıklıyor?

TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların yayınlanmasını takip eden 5. gün saat 15.00'de toplanacak, bu ilk birleşimde milletvekilleri yemin edecek. 



YSK'nın, sonuçlara yapılan itirazlarla ilgili sürecin tamamlanmasının ardından seçim sonuçlarını, 18 veya 19 Haziran'da ilan edeceği tahmin ediliyor. Buna göre, TBMM Genel Kurulu'nun, yemin töreni için 23 ya da 24 Haziran'da toplanması bekleniyor.



Anayasa'nın 116. maddesi gereği, yeni seçilen TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlanıyor ve seçime gidiliyor. 



Seçimin yenilenmesi kararı



Anayasa'nın 77. maddesine göre, TBMM seçimleri, 4 yılda bir yapılıyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar alabileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor. 



Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 8. maddesine göre de seçim dönemi bitmeden önce, seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanınca karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan ediliyor. 



Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse, Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor.



Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 9. maddesine göre, seçimlerin yenilenmesine veya ara seçimi yapılmasına karar verildiği hallerde, YSK, bu Kanun ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun seçimlere ilişkin olarak tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.



2007'deki erken seçim kararı



Türkiye'de, 2007 yılı Kasım ayında yapılacak milletvekili seçimi, 22 Temmuz'da yapılmıştı. 



TBMM,  YSK ile görüşerek,seçim tarihini belirlemişti. YSK yaptığı toplantıda, 22 Temmuz 2007'den önce seçimlere gidilmesinin kendileri açısından fiilen ve hukuken imkansız olduğuna karar vermiş ve 22 Temmuz'da seçim yapılabileceğine ilişkin görüşlerini, TBMM Anayasa Komisyonuna bildirmişti. 



YSK'nın hazırladığı seçim takvimi, seçim iş ve işlemlerinin yürütülmesi için belli süreler öngörüyor. Kurul, 2007 seçimlerinde takvimi 4 Mayıs 2007'te açıklamıştı. Kurul, ilgili yasalarda seçime hazırlanması için tanınan süreyi kısaltarak, 80 gün sonra seçimi yapmıştı. YSK, seçim sürelerini kısaltma yetkisi gereği, 2002 yılındaki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı. 



Bu süreler dikkate alındığında, yenilenmesine karar verilmesi halinde, milletvekili seçiminin Kasım ayı başında yapılması öngörülüyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin