YENİ TÜRK CEZA YASASI MART AYINDA MEDYA GÜNDEMİNE DAMGASINI VURDU

Mart ayının iletişim (basın) özgürlüğü açısından en çok tartışılan konusu, yeni Türk Ceza Kanunu’nu (TCK) oldu. İşte, Basın Konseyi aylık raporuna göre Mart'ın en çok tartışılan medya olayları...

Google Haberlere Abone ol
YENİ TÜRK CEZA YASASI MART AYINDA MEDYA GÜNDEMİNE DAMGASINI VURDU

Mart ayının iletişim (basın) özgürlüğü açısından en çok tartışılan diğer konusu ise, Basın Konseyi tarafından 12 Mart 2005 tarihinde Crowne Plaza Hotel’de düzenlenen toplantıydı. Yeni TCK konulu toplantıya 50’yi aşkın medya sahibi ve yönetici katıldı.


Basın Konseyi Genel Sekreterliği’nin ulusal çapta yayın yapan basın organlarından ve Konseye gelen bilgilerden yaptığı derlemeye göre Mart 2005’te meydana gelen önemli olaylar ve ayrıntıları şöyle:


AYIN OLAYLARI


YENİ TCK’YA ERTELEME


*  Yeni Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) iletişim (basın) özgürlüğünü  kısıtlayan hükümlerinin değiştirilmesi amacıyla yürürlük tarihinin ertelenmesi talepleri geniş yankı buldu.


*  Yeni Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 1 Nisan 2005 olarak belirlenmiş yürürlük tarihi, bu tarihten bir gün önce yapılan yasal düzenlemeyle 1 Haziran 2005 tarihi olarak değiştirilip iki ay süreyle ertelendi.


BASIN KONSEYİ ÖNCÜLÜĞÜNDE TCK RAPORU


*  Basın Konseyi tarafından 12 Mart 2005 tarihinde Bakırköy’de Crowne Plaza Hotel’de düzenlenen ve 50’yi aşkın medya sahibiyle yöneticinin katıldığı  toplantı sonrasında yeni TCK konusunda çalışmalar yapmak üzere 17 kişilik Medya Çalışma Grubu oluşturuldu.


*  Medya Çalışma Grubu, 15 Mart 2005 tarihinde yaptığı toplantıda, iletişim (basın) özgürlüğünü  kısıtlayan hükümlerin değiştirilmesi amacıyla TCK’nın yürürlük tarihinin 6 ay ertelenmesi istedi ve ayrıca bir Rapor hazırlamak üzere hukukçulardan kurulu bir Uzmanlar Grubu oluşturulmasını kararlaştırdı.


*  Uzmanlar Grubu Raporu, 28 Mart 2005 tarihinde Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e sunuldu ve bu raporda yeni TCK’da iletişim (basın) özgürlüğünü  kısıtlayan hükümler açıklanarak bunların değiştirilmesi istendi.


BAŞBAKANDAN RANDEVU TALEBİMİZİ GERİ ÇEKTİK


Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, 28 Mart 2005 tarihinde yaptığı basın toplantısında, yeni Türk Ceza Kanunu ile ilgili görüşmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan 15 Mart 2005 tarihinde istenilen görüşme talebine hala yanıt gelmediğini, bu nedenle talebin iptal edildiğini belirterek, ''Sayın Başbakan'ın bu hareketini teessürle ve teessüfle karşıladığımızı ifade etmek isterim'' dedi. Başbakan Erdoğan’ın bu tavrına karşı medyada yer alan yorum ve köşe yazılarında, Başbakan’ın medyayla bağlarını koparmakta olduğu, yakın çevresinin etkisiyle etrafında dönen gelişmelere duyarsız kaldığı yolunda sert eleştiriler yapıldı.


BASIN KONSEYİ’NDEN GAZETECİLERE ANKET FORMU


Basın Konseyi, tüm Türkiye genelindeki yazılı ve görsel medya temsilcilerine mektup ve ilişiğinde form göndererek, herhangi bir gazetecinin, hakkında açılan bir soruşturma, ceza ve hukuk davası olması durumunda, bunu o gün Basın Konseyi'ne iletmelerini istedi. Basın Konseyi Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, böylece, Türkiye'de iletişim özgürlüğünün hangi koşullar altında bulunduğunun somut örnekleriyle ortaya konulmuş olacağı bildirildi.


SALDIRI


* Doğan Haber Ajansı (DHA) Ardahan Muhabiri Ümit Kılıç’ın, daha önce yaptığı bir haber nedeniyle önü kesilerek  demir çubuklarla dövüldüğü bildirildi. Akçale Köyü Muhtarı Nemli Çimşit’in yakınları Eyüp Cimşit, Ufuk Cimşit ve Bülent Karaçay tarafından demir çubuklarla dövülen Kılıç, çevreden yetişenler tarafından hastaneye kaldırılmıştı.


*  Adana’da vatani görevini yaptığı sırada 17 yaşındaki B.E.’yi kaçırdığı iddia edilen A.T. ve yakınları, kendisini görüntülemek isteyen DHA Muhabiri Fatih Karaçalı’ya saldırdı. Darp edilen Karaçalı, göğsünden ve dizlerinden yaralandı.


*  İstanbul Maltepe’de bir markette kaçak elektrik kontrolünü izleyen üç gazeteci, market sahibi ve çalışanlarının saldırısına uğrayarak yaralandı. Kanal D Muhabiri Hilmi Yaşa, SHOW TV Kameramanı Mustafa Güvenç ve Kanal 7 Kameramanı Mustafa Kemaloğlu darp edilerek yaralandı ve kameraları kırıldı. 


HAPİS CEZASI


*  Yargıtay Ceza Kurulu, Milli Gazete Yazarı Mehmet Şevket Eygi hakkında TCK’nın 312. maddesi uyarınca verilen 1 yıl 8 ay hapis cezasını onayladı. Eygi, “Türkiye’deki gizli ve derin devlet idarecilerinin Müslümanlara din hürriyeti tanımadığı” iddiasına yer verdiği yazısından dolayı İstanbul 6 Nolu DGM tarafından 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.


*  Yargıtay Ceza Kurulu, Yeni Asya Gazetesi Yazarı Sami Cebeci hakkında hakkında TCK’nın 312. maddesi uyarınca verilen 1 yıl 8 ay hapis cezasını onayladı. Cebeci, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan deprem sonrasında yayınlanan yazısında, depremi ilahi ikaz olarak yorumladığı ve 28 Şubat uygulamalarını eleştirdiği gerekçesiyle İstanbul 3 Nolu DGM tarafından 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.


GÖZALTI


Yeni Asya Gazetesi Yazarı Sami Cebeci, hakkındaki 1 yıl 8 aylık hapis cezası kararının Yargıtay’ca onaylanmasından sonra Ankara’da evine gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Hapis cezası Yargıtay’ca onaylanan Cebeci’nin avukatları, TCK’nın 312. maddesinde yapılan değişiklik gereğince yeniden yargılanma hakkı bulunan müvekkillerinin gözaltına alınmasına itiraz ettiler.


YAYIN DURDURMA


Cumhuriyet gazetesinde Hikmet Çetinkaya’nın, din adamı Fethullah Gülen’i eleştiren eski çalışma arkadaşlarından Nurettin Veren ile röportajı, yayınının üçüncü gününde, Gülen’in kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle İstanbul Üsküdar 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yasaklandı. 


YAYIN DURDURMAYA SON


Uğur Dündar yönetimindeki haber programı “ARENA”da Gürpınar Belediyesi’nin de içinde bulunduğu İstanbul’daki bazı belediyelerdeki rant yağmacılığını konu alan bölümü hakkında yayına girmeden iki saat önce Gürpınar Belediye Başkanı Veliddin Küçük’ün girişimleri sonucu Büyükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yayın durdurma kararı yine bir başka Büyükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla kaldırıldı.


BAŞBAKANDAN MEDYAYA İHBARCILIK SUÇLAMASI


Başbakan Recep Tayip Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul’da düzenlenen gösterilerde polisin bazı kadınları tartaklamasını gösteren haberler üzerine Türk medyasını dış dünyaya “ihbarcılık” yapmakla suçladı. Medya meslek kuruluşları, gazetecilerin haber verme işlevini vurgulayarak, Başbakan Erdoğan’a sert tepki gösterdi.


BERAAT


Yazar Fikret Başkaya, “Akıntıya Karşı Yazılar” isimli kitabında “Cumhuriyeti ve devleti tahkir etmek” suçundan yargılandığı davada Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararıyla beraat etti.


YABANCILARA SINIRLAMA KALKTI


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) elindeki şirketlerin satışına kolaylık getiren yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre, yabancı sermaye, ulusal radyo televizyonlarda herhangi bir sınırlamaya tabi olmayacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin