'Yavuz Bingöl’e eğitim şart!'

Habertürk yazarı, Bingöl'e toplumsal kuralları madde madde anlattı.

Google Haberlere Abone ol
'Yavuz Bingöl’e eğitim şart!'

Habertürk Gazetesi yazarı İpek Durkal, Avrupa-Türkiye özgürlük karşılaştırmasında "Orada yere tüküremezsiniz, burada tükürüyorsunuz" diyen Yavuz Bingöl'ü eleştirdi.



İpek DURKAL / HABERTÜRK



Yavuz Bingöl’e eğitim şart



TOPLUMSAL kuralların terbiyesi aşağı yukarı 6 yaşına kadar çocuklara aileleri tarafından veriliyor. Sonrasında okullarda, sosyal çevremizde eğitimi devam ediyor. Yetişkin olduğumuzda kurallara uymayı reddedersek, kanunlarla cezalandırılıyoruz. İzin verirseniz buradan sonrasını, bu terbiyeyi ve bilinci hayatının hiçbir döneminde almamış olan, sokağa tükürmeyi ve kırmızı ışıkta geçmeyi ‘özgürlük’ sanan Yavuz Bingöl’e (54) madde madde anlatmak istiyorum:



Bay Bingöl:



- Eğer yayaysak, karşıdan karşıya geçerken yeşil ışığın yanmasını bekliyoruz. Eğer ışık yoksa önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakarak yolun kendimize göre sağından dikkatlice karşıdan karşıya geçiyoruz.



- Eğer sürücüysek, kırmızı ışık yandığında duruyoruz. Böylece yeşil yanan araçların geçmesine izin veriyoruz. Eğer kırmızı ışık yandığında geçersek hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını riske atmış oluruz. Ölebiliriz, öldürebiliz... Kanunlarda kırmızı ışıkta geçmenin cezası 235 lira.



- Sokağa çöp atmadığımız gibi tükürmüyoruz, sümkürmüyoruz.Neden? Görgüsüzlük kısmı bir yana, verem, zatürree, grip gibi hastalıkların bulaşmasını önlemek için. Eğer mecbursak, tükürüğümüzü bir kâğıt mendil içine çıkarıyor, sonra da o mendili çöp kutusuna atıyoruz. Belediye yönetmelikler kanunu da zaten sokağa tükürmeyi ve sümkürmeyi engellemek için bu eylemleri yapanlara 124 lira para cezası kesiyor.



- Aman ha, burnumuzu da karıştırmıyoruz. Çok ayıp. Bunun kanunda karşılığı yok ama siz bunu da özgürlük filan sanıyorsunuzdur diye uyarayım dedim. Sonra herkes sizden iğrenir, elinizden bir şey almak istemez.



- Toplum içinde geğirmiyoruz, gaz çıkarmıyoruz.



- Havuza girdiğimizde kesinlikle çişimizi yapmıyoruz. Bunun için tuvaletleri kullanıyoruz.



- Tuvaletleri temiz bırakıyoruz, sifonu çekmeyi unutmuyoruz. Çıkmadan önce de elimizi mutlaka yıkıyoruz.



Bence ilk etap için bu bilgiler yeterli!



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin