Yankı Enki, 'Sokak Kedisi Bob'u Sayım Çınar'a anlattı

Sayım Çınar yayıncılığı, James Bowen imzalı Sokak Kedisi Bob kitabını ve gelecek projelerini Yankı Enki ile konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Yankı Enki, 'Sokak Kedisi Bob'u Sayım Çınar'a anlattı

SAYIM ÇINAR

sayimc@superonline.com


 

Yayıncılığa yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan, nicelikten çok niteliğe önem veren ama aynı zamanda bestseller listelerine de oynayan bir yayınevi Yabancı Yayınları. Sayım Çınar yayıncılığı, James Bowen imzalı Sokak Kedisi Bob kitabını ve gelecek projelerini Yankı Enki ile konuştu. 

 

"Butik İşler Yapacak Bir Yayıneviyiz"

 

2012'de kurulan bir yayınevi Yabancı Yayınları. İthaki Yayınları ailesinin bir parçası. Yayınevlerinin ciddi anlamda bir arayışı söz konusu son dönemde, özellikle bestseller kitap basanların sayısı artıyor. Her alana girmek, her tarza girmek istiyorlar. Sizin duruşunuz, yayınevi olarak karakteriniz nedir?

 

İthaki de, Yabancı da aslında Penguen Yayınları'nın alt markasıdır. Penguen Kitabevi de bir yandan sürüyor. Yabancı markasını ayrı tutuyoruz, başlıbaşına bir marka olarak devam edecek.Farklı işlere, özel projelere imza atacak.

 

Çok önemli iki kitapla çıkış yaptınız. Sokak Kedisi Bob ve Nasıl Kadın Olunur? listelerde hemen kendini gösterdi. 

 

Kitabın yazarı James Bowen, sosyal medyada son derece etkin, hem onun yazdıklarından hem de takip ettiğimiz listelerden görüyoruz ki iyi bir tercih yapmışız. Yalnızca ülkemizde değil Bulgaristan'dan daha birçok ülkeye kitap bestseller listelerinde en üst sıralarda. 

 

Kitabı kim buldu?

 

Editörlerimiz buldu. Çıkış yapacağımız kitapları değerlendirirken bizi iyi anlatacak, etkili, iyi bir kitap arayışına girdim, bu noktada da Sokak Kedisi Bob tam istediğimiz gibi bir kitap olarak kendini gösterdi. Kitabın kapağından kağıdına, mizanpajından çevirisine, edisyonuna tam istediğimiz gibi bir kitap çıktı ortaya en sonunda. Yeni açıklanan bir listede kitabımızı en iyi 100 kitap listesinde gördük ve bu son derece memnun edici .

 

Sloganımız "Hiçbir türe yabancı kalmayacağız."

 

Chicklet kitap yayıncılığına nasıl bakıyorsunuz, böyle bir kayış var zannediyorum yayınevlerinde son dönemde. 

 

Bizim tek bir türümüz yok. Sloganımız "Hiçbir türe yabancı kalmayacağız." Yalnızca kişisel gelişim, yalnızca polisiye gerilim, yalnızca chicklet gibi bir sınırlamamız yok. Her türe yakınız. Kitaplarımızla görecek okur bunu. Türkiye'de sürekli yeni yayınevleri kuruluyor, bizim belirli bir profesyonelliğimiz var. Bu bilgiyi, yeni bir heyecanla kitaplarımıza yansıtıyoruz ve yansıtacağız.

 

"Türkiye'deki okuru iyi anlayıp, basacağınız kitabı buna göre belirlemek çok önemli."

 

Yayınevlerinin bestsellera yönelmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Eskiden bir takım kitaplar dünyada yayınlanır, ardından yıllar sonra Türkiye'ye gelir, okurla buluşurdu. Zaman alırdı çeviri, hazırlanma aşaması vs. Şimdiyse bugün daha kitap basılmadan Türkiye'de takipçileri oluyor, sosyal medyanın gücü de burada yadsınamaz şüphesiz. Artık kitap ne zaman basılacak, hangi kapakla çıkacak, dizi mi olacak, filminde kim oynayacak, okur bütün bu olayları takip ediyor, önemsiyor, sorguluyor. Yayıncılar da okurun gündemindeki kitabı önemsiyor. Çok satan kitabı alıp yayınlamak değil buradaki mesele, dünyada çok satan kitap burada çok satacak diye bir şey yok. Türkiye'deki okuru iyi anlayıp, basacağınız kitabı buna göre belirlemek çok önemli. Sokak Kedisi Bob'un başarısını da bu doğru okumaya bağlıyorum.

 

Sonuçta geniş bir kedisever okur kitlesi de var, bunu atlamamak gerekiyor. 

 

Türkiye'de de dünyada da kedi ve kitap fikri birlikte yürür. Kitabevlerinde kediler vardır, yazarların kedileri vardır. 

 

Bilge Karasu vardır "Ne kitapsız, ne kedisiz" diyen. Enis Batur'un "Kediler krallara bile bakabilir" der. 

 

Haklısınız, bu bakımdan kedi seven kitap seven bir okuru yakaladı Sokak Kedisi Bob. 

 

Kaç dilde yayınlandı Sokak Kedisi Bob?

 

22 dildeydi biz yayınladığımızda, son aldığımız haberlere göre 30 oldu neredeyse. 

 

"Türkiye çok değişik bir pazar."

 

Çoğu deneme atışı boşa gidiyor yayıncılıkta, atmosferi olan kitap bulmak çok zor. Başarılı olanlar kadar başarısız olanlar da var. Yayıncılar kitapları ne kadar doğru seçiyor sizce?

 

Yurtdışında başarılı olan yazarlar var, onlarca dile çevirlmiş belki ama Türkiye'de tek bir kitabını dahi bulamayabiliyorsunuz. Türkiye çok değişik bir pazar, iş olarak bakarsanız pazar dersiniz, bizim gibi yayıncılığı öne koyarak sorgularsanız okur kitlesi dersiniz. Bu değişik olma durumunu iyi okumak gerekiyor. Yüzbinlerce kitap arasından doğru kitabı seçmek çok önemli ve çok zor.

 

"Agresif bir yayıncılık istemiyoruz, okuru yormak istemiyoruz."

 

Tüm yayıncılar kitabını satmak için farklı yollara başvuruyor, prodüksiyon yapılıyor, filmleri çekiliyor, reklama yükleniliyor. Transferler oluyor. Yabancı Yayınları nasıl bir yere oturtacak markasını, kitaplarını?

 

Hedefimiz tabii ki çok satan kitaplar yapmak ama tek amacımız bu değil. Biz kaliteli kitaplarla çok satan listelerine girmek istiyoruz. Çıkardığımız kitapları okuyanların geri dönüşlerinde bu durumun fark edilmiş olması da sevindiriciydi. İnsanlar Sokak Kedisi Bob'u okudu ve beğendi, bu önemli. Agresif bir yayıncılık istemiyoruz, okuru yormak istemiyoruz, ayda onlarca kitap çıkarmak değil amacımız, proje kitaplar yapmak. Şubat'ta bir, Mart'ta bir kitap çıkardık. İki kitabı da aşmayacağız ayda. 

 

Türk yazarlar olacak mı?

 

Çeşitli arayışlardayız. Kapılarımız açık Türk yazarlara da. 

 

Aklınızda olan özel isimler var mı?

 

Şüphesiz var. Biraz daha markamızı oturtmamız lazım. Yazarı da markayı da düşünmek, uygunluğu iyi ölçmek gerekiyor.

 

Tatlı Bela adlı bir kitap çıkaracaksınız yakın zamanda. Bestseller listelerinde, dünyaca konuşulan, New York Times çoksatanlar listelerinde gördüğümüz bir kitap bu. Biraz daha ipucu alabilir miyiz? 

 


Bu kitabın kendine has bir durumu var. Yurtdışında promosyon olmadan okurunu bulmuş bir kitap. İlanla promosyonla beslenmeden, kulaktan kulağa ağızdan ağıza yayılan bir kitap. O yüzden özellikle gençlerin seveceğini düşünüyoruz. Dil anlamında hafif erotik, yazar 17 yaş koymuş sınırı okur için. Alacakaranlık Serisi'ni seven gençlerin, chicklet okurlarının çok rahatlıkla okuyabileceği bir kitap bu. Arkadaşıma verdim kitabı, bir iki saate kalmadan  bitirdi ve çok sevdi. Nisan kitabımız olarak raflarda yerini alıyor. Bir yandan da film projesi devam ediyor Warner Brothers ile, hemen ardından da devam kitabı geliyor. Okur çok beklemeyecek böylece kitabın devamını okumak için. Yeni bir başarı olarak listemizde ekleyeceğimiz bir kitap olacak Tatlı Bela. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin