Wall Street Journal: 'Erdoğan Cerablus'a 2 bin Türk askeri gönderecekti'

Wall Street Journal gazetesi, Cerablus operasyonuna ilişkin görüşmelerin 2015'te başladığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Wall Street Journal: 'Erdoğan Cerablus'a 2 bin Türk askeri gönderecekti'

Gazeteduvar'ın aktardığına göre, WSJ gazetesi, Türkiye’nin ilk önerisi sınır ötesine 2 bin Türk askeri gönderilmesini içeriyordu. Gazete, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu planı Haziran 2015’te üst düzey Türk generallerle de görüştüğünü yazdı.



Gazetenin "Türkiye'nin Suriye'deki IŞİD taarruzu ABD'yi hazırlıksız yakaladı" başlıklı haberinde görüşlerine yer verilen yetkililerin açıklamalarına göre, perde arkasında Ankara ve Washington arasındaki koordinasyon üst düzey seviyelerde çöktü.



 Wall Street Journal'ın haberindeki iddialar şu şekilde:



"Türkiye tetiği tek taraflı çekti"



Ankara, Washington’daki yetkililere önceden uyarı yapmayarak ‘tetiği tek taraflı olarak‘ çekti. İddiaya göre, Beyaz Saray bu sırada esasında Amerikan Özel Kuvvetleri’nin de harekâta katılması yönünde gizli bir plan üzerinde çalışıyordu.



Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, Suriyeli Kürtlerin esasında ihtilaf bölgesinden harekât öncesi çıkarılmasının planlandığını ancak Türkiye’nin kararının perde arkasındaki bu çabayı boşa çıkardığını söyledi.



"Erdoğan 2 bin Türk askeri gönderecekti"



İddiaya göre, ABD’yle Türkiye’nin Suriye sınırında ortak bir operasyon düzenlemesine ilişkin görüşmeler 2015 ilkbaharına dayanıyor. Wall Street Journal’a göre, Türkiye’nin ilk önerisi sınır ötesine 2 bin asker gönderilmesini içeriyordu. Gazete, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu planı Haziran 2015’te üst düzey Türk generallerle de görüştüğünü yazdı.



Wall Street Journal, “Türk yetkililer operasyonun başlatılacağına dair siyasi iradeden öyle emindi ki, askeri kararı duyuran basın bildirileri bile hazırlanmıştı” iddiasında bulundu.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin