Wall Street Journal'dan Türk liderlerini kızdıracak iddia!

Wall Street Journal'dan Joe Parkinson imzalı haberde, Türkiye'nin 'endişelerine' değinildi.

Google Haberlere Abone ol
Wall Street Journal'dan Türk liderlerini kızdıracak iddia!

Wall Street Journal Türkiye'nin web sitesinde yer alan habere göre, Mısır'daki İslamcı hükümet, muhalif protestocular ve ordunun artan baskısıyla tökezlerken, Ankara'daki müttefikleri olanları artan bir endişeyle izliyor.



Haziran ayında kendi hükümetine karşı ülke çapına yayılan protestolarla sıkıntılı günler geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hem ortak stratejik çıkarları hem de siyasal İslam'daki ortak kökleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile güçlü bir ittifak kurmak için büyük yatırım yapmıştı. Kahire'deki İslamcı hükümetin çökmesi, Ankara için kilit öneme sahip bir müttefikin ortadan kalkması anlamına geliyor ve bu durum Türkiye'nin gelişmekte olan Arap demokrasileri için bölgesel bir model olma girişimini daha da baltalayabilir.



Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Mursi'nin düzeni yeniden sağlaması için ordunun belirlediği süre dolarken Türk yetkililer zor durumdaki lidere yardım etmek için sıraya girdi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak Ankara'nın Mısır hükümetinin yanında olacağını belirtti ve tüm tarafların hukuk ve anayasaya saygı göstermesi çağrısında bulundu. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, üstü oldukça kapalı bir şekilde askeri darbeyi ima ederek , "istenmeyen bir gelişme yaşanmamasını" umduğunu ifade etti.



Analistler ise Mısır'da demokratik bir seçimle başa gelen İslamcı hükümetin düşme olasılığının, Türkiye'nin bölgesel lider olma arzusuna ciddi bir darbe indirebileceğini söyledi.



Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Soli Özel, "Mısır'daki gelişmeler oldukça talihsiz, ancak Suriye'deki durumla birlikte, Türk hükümetinin bölgedeki dostane bir dizi İslamcı hükümete karşı lider rolünü oynama hayallerini sonlandıracak gibi görünüyor," dedi.



Türkiye'nin Mısır hükümetinin çökme olasılığı karşısındaki tedirginliği, yatırımlarının yanında ideolojik yakınlıklarından kaynaklanıyor.



Ankara 2011'den bu yana Mısır'ın cansız ekonomisini desteklemek için, 2 milyar dolarlık bir yardım paketi de dahil bir dizi tedbir önerdi. Hükümetler iki ülke arasında vizelerin kaldırılması için görüşürken savaş gemileri Akdeniz'de ortak talimler gerçekleştirdi. AKP, Mursi'nin ülkedeki laiklerin egemenliğinde bulunan kurumlarda hızla reform yapabilmesi için ülkenin önde gelen yetkilileri ve işadamlarını Mısır'a yollamıştı.



Haberin tamamını okumak için tıklayın. 






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin