Ünlü yazarın mirası reddedilmişti. Belgesi 53 yıl sonra ortaya çıktı

Peyami Safa'nın mirasını reddeden belge 53 yıl sonra bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü yazarın mirası reddedilmişti. Belgesi 53 yıl sonra ortaya çıktı

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Peyami Safa, 1961 yılında vefat ettiğinde, yeğeni Behçet Safa, amcasının mirasını reddetmişti. Ünlü yazarın yeğeninin ‘reddi miras’ belgesi 53 yıl aradan sonra ortaya çıktı.



MAHKEMENİN ARŞİVİNDE BULUNDU



İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin arşivinde bulunan 961/46 esas ve 961/108 karar nolu 20.09.1961 tarihli belgeye göre, (yurt dışında bulunan) Behçet Safa, amcasının ölümünden bir ay sonra (elçilik aracılığıyla) 17.07.1961 tarihli dilekçeyle mahkemeden reddi miras talebinin tescil edilmesini istiyor. Hakim Mehmet Çağatay imzalı belgede, yapılan açık duruşma sonunda Behçet Safa'nın reddi miras talebinin tesciline karar verildiği yazıyor.



Kanunlara göre, reddi miras talebinde bulunan bir kişi, daha sonra istese de yasal mirasçı olamıyor. 



MİRASÇILIK TARTIŞMALARINA NOKTAYI KOYACAK



Aslında yeğen Behçet Safa'nın, amcası Peyami Safa'nın mirasını reddetmesi yeni bir olay değil. 1961'den bu yana edebiyat ve basın dünyası bu konuyu yakından biliyor. Yeni olan 53 yıllık reddi miras belgesinin bulunması. Bu belge, zaman zaman ortaya çık(artıl)an mirasçılık tartışmalarına noktayı koyacak olması nedeniyle önemli. 



İtalya'nın Elbe adasında yaşayan ressam Behçet Safa, 2004 yılında, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda, "Amcam öldüğünde Paris'teydim, yengemden bir mektup geldi. Amcan borç bıraktı, kitaplarının telif hakkının tamamını bana verir misin, diye. Çünkü mirasın yarısı bana kalmıştı. Ben de devrettim o zaman…" demişti. 



İşte, reddi miras belgesi:



Ünlü yazarın mirası reddedilmişti. Belgesi 53 yıl sonra ortaya çıktı



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin