Uluslararası medya Türkiye için yayımlanan 'hak ihlali bildirisi'ni görmezden gelmedi

AKPM üyesi 25 parlamenter bildiri yayımlayarak, "polis şiddeti ve biber gazı kullanımının önlenmesi için düzenleme" istedi.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası medya Türkiye için yayımlanan 'hak ihlali bildirisi'ni görmezden gelmedi

 Türkiye'nin üyesi bulunduğu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi 25 parlamenterin, bir bildiri yayımlayarak, "Türkiye ve Ukrayna'daki barışçıl gösterilere yönelik polis şiddeti ve biber gazı kullanımının önlenmesi için düzenleme" istemesi uluslararası medyanın dikkatini çekti.





BBC, Hollandalı Hristiyan Demokrat parlamenter Pieter Omtzigt'in girişimiyle, "Barışçıl protestolarda insan hakları ihlallerini önlemek için acil çağrı" başlıklı bir bildiri yayımlandığını, aralarında İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya'dan da temsilcilerin bulunduğu, AKPM'deki tüm gruplardan 25 milletvekilinin imza koyduğunu bildiride, Türkiye ve Ukrayna'daki barışçıl protesto gösterilerinde polisin "orantısız güç kullandığı"nın belirtildiğini anlatıyor. BBC şöyle devam ediyor:

"Türkiye'deki Gezi protestoları sırasında bütün ülke çapındaki gösterilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale edildiği bildirildi.





Bildiride Gezi eylemleri sürecinde polisin müdahalesi sonucu 8 bin kişinin yaralandığı 11 kişinin de yaşamını yitirdiği ifade edildi."





Ukrayna'daki olaylarda da 100 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtilen bildiride, Yunanistan ve İspanya'da ekonomik kriz nedeniyle yapılan gösterilere de atıfta bulunuluyor.

"Kolluk kuvvetlerinin barışçıl gösterileri dağıtırken sergilediği ciddi insan hakları ihlallerinden endişe duyulduğu" vurgulanan bildiride, şu görüşlere yer verildi:





"Parlamenterler Meclisi, toplantı özgürlüğünün, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan temel bir hak olduğunu hatırlatır. Polisin protestoları kontrol amacıyla ortaya koyacağı her türlü tavrın, kanunda gösterilmiş olması ve demokratik bir toplumda gerekli durumda olması gerekir."



-"AŞIRI GAZ KULLANIMI SAĞLIK İÇİN CİDDİ SONUÇLAR DOĞURUYOR"-



Bildiride, "aşırı biber gazı kullanımının insan sağlığı için ciddi sonuçlar doğurduğu" belirtiliyor ve "Genel kurul, Avrupa Konseyi'nin üyesi ülkelerdeki barışçıl protesto eylemlerine karşı polis gücü kullanımlarını inceleyerek, biber gazının aşırı kullanımına karşı yeni düzenlemeler, getirmeyi; uluslararası yaptırımlar uygulayıp uygulamamayı gözden geçirmelidir" deniliyor.





Haberde Avrupa Konseyi'ne bağlı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Ataman davasında 2006 yılında Türkiye'yi mahkum ederken "biber gazının kullanıldığında, solunum, mide bulantısı kusma, solunum yollarının tahriş olması, gözlerde tahriş, kaşınma, göğüs ağrıları, dermatit ya da alerji sorunları gibi sıkıntılara neden olabileceğini" bildirdiği anımsatılıyor.





AİHM kararında, "kanun dışı bir durumun toplantı özgürlüğünün ihlal edilmesini haklı göstermeyeceğini hatırlatmaktadır" denildiğine dikkat çekiliyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin