Uluslararası Basın Örgütlerinden ortak Türkiye açıklaması!

11 uluslararası basın örgütü OHAL ve KHK’lerle birlikte muhalifler ve bağımsız medya üzerinde 'eşi görülmemiş' bir baskı ortamı yaratıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Basın Örgütlerinden ortak Türkiye açıklaması!

ARTICLE 19 örgütünün öncülüğünde 31 Ağustos – 2 Eylül arasında İstanbul’da biraraya gelen Danimarka PEN, Avrupa Gazeteci Federasyonu (EFJ), Alman PEN, Index On Censorship, My Media, Norveç Basın Derneği, Norveç Gazeteci Birliği, Norveç PEN, Uluslararası PEN, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Galler PEN temsilcileri ortak açıklama yaptı.



İstanbul ziyareti süresince gazeteciler, avukatlar ve insan hakları aktivistleriyle görüşen uluslararası basın özgürlüğü örgütleri temsilcileri, olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının bağımsız ve muhalif medyaya uygulanan baskının haklı çıkarılması için kullanıldığına dikkat çekti.

Örgütler, ortak açıklamada “Heyet olarak Türkiyeli yetkililerin OHAL’i muhalifleri bastırmak için kullanmasını kınıyoruz” dedi.



15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunanların adalete teslim edilmesini haklı bulduklarını ifade eden gazeteci örgütleri, Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye’nin yargılamaları uluslararası standartlarla uyumlu olarak yapması gerektiğinin altını çizdi.



“Eşi benzeri görülmemiş” bir baskı ortamının oluştuğunu ifade eden heyet, hakkında kanıt olmadan tutuklanan kişilerin derhal serbest bırakılması ve bağımsız medyaya yönelik “taciz”in durdurulması çağrısında bulundu.



OHAL’le birlikte yürürlüğe konan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) birlikte gözaltı süresinin 30 güne çıkartıldığı hatırlatılan basın örgütleri, gözaltı uygulamalarının aralarında muhaliflerin ve azınlıkların da bulunduğu, Gülen hareketine hiç bağlı olmayan kişiler için de keyfi olarak kullanıldığını ifade etti. (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin