Uğur Mumcu için bir tören de Ayvalık'ta düzenlendi

Usta gazeteci öldürülüşünün 22. yılında Ayvalık'taki evinin önünde de anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Uğur Mumcu için bir tören de Ayvalık'ta düzenlendi

24 Ocak 1993'te arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren gazeteci Uğur Mumcu için, Ayvalık, Ali Çetinkaya Mahallesi'nde bulunan evinin önünde de bir anma töreni düzenlendi.



Törene; Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, sevenleri katıldı.



ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ve ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) tarafından düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından ÇYDD Ayvalık Şubesi Başkanı Nuray Özer, Uğur Mumcu’yu ve nasıl öldürüldüğünü anlatan bir konuşma yaptı.



Her yıl derin bir acıyla katledilen Uğur Mumcu’yu derin bir hüzünle andıklarını kaydeden Özer, "Karanlık ilişki ağlarını çıkarları doğrultusunda örüp, halkın yarınlarını çalanlar, bilgiden ve aydınlıktan korkarlar. Uğur Mumcu gibi aydınlık saçan basın şehitleri ise; o korkakların verdiği emirlerle; arkalarında dul eşler, öksüz ve yetim çocuklar, acılı ana ve babalar bırakarak öldürmüşlerdir. Bu faili meçhul cinayetlere milletçe yaşadığımız güzel ülkemizde bilinçli bir şekilde karşı koymak aydın olmanın bir gereğidir" dedi.



Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’de gazeteci yazar Uğur Mumcu ile tanışma fırsatı bulan şanslı kişilerden birisi olduğunu anlatarak, "Uğur Mumcu babasının tapu Müdürü olarak atanmasıyla Ayvalık’a geliyor ve buraya aşık oluyor. Böyle bir hemşerimiz var bizim. Kendisi çok büyük bir demokrasi mücadelesi vermiş. Bu gün internette O’nun 1990’lı yılların başındaki bir konuşmasını izledim aynen bu günleri anlatıyor. Bir ülkede yolsuzluk varsa o ülkede demokrasi olmaz diyor. Bir ülkede insan eşitliği yoksa basına özgürlük yoksa o ülkede demokrasi olmaz diyor. O kadar şeyi o zamandan söylemiş, onların mücadelesini vermiş, ama bu ülke maalesef O’nu katledenleri bulmamıştır" ifadelerini kullandı.



Gençer ayrıca Uğur Mumcu’yu “Gerçek bir Atatürkçü, inançlı bir cumhuriyetçi, yılmaz bir demokrasi savunucusu, kararlı bir ant emperyalist ve yürekli bir yazardı” sözleriyle tarif etti.



Ayvalıklı yazar Ahmet Yorulmaz'ın Uğur Mumcu için "Ülkesi ve halkı için baş veren bir yurtseverdi" dediğini hatırlatan Gençer, Mumcu’nun yakın arkadaşı Ayvalıklı yazar Ahmet Yorulmaz’ı da hüzünle andıklarını sözlerine ekledi.



Mumcu’yu anma etkinliği şiir ve türkü dinletisiyle sona erdi. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin