'TV reklamları izleyiciyi tavlıyor mu?'

Sina Koloğlu, TV reklamlarını köşesine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
'TV reklamları izleyiciyi tavlıyor mu?'

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Sina Koloğlu, TV'de yayınlanan reklamların etkilerini kaleme aldı.



Sina KOLOĞLU / MİLLİYET



TV reklamları izleyiciyi yavlıyor mu?



Özel televizyonlar reklama, devlet televizyonları da vatandaşın vergisine mecburdur gelirleri için... Bu iş, dünyada böyle... Peki şu yeri geldiğinde bizleri fena halde sıkan reklamlar, ürün pazarlama konusunda istediği karşılığı seyirciden alıyor mu? Nielsen bir araştırma yapmış. Dört milyar kişi, alışveriş işini internet ortamında yapıyormuş. Bir de şöyle bir sıralama vermiş:



Reklamlar kaçıncı sırada?



Hâlâ dükkanları gezerek alışveriş revaçta (yüzde 40)... İnternetten alışveriş (yüzde 35), ağızdan ağıza yayılan pazarlama (yüzde 30), internetten marka seçimi (yüzde 29), internet yorumları (yüzde 27), sosyal medya (yüzde 25), web sitesi önerileri (yüzde 24). Eh nihayet televizyon ve radyoya sıragelebiliyor (yüzde 23).



Gazeteler ne alemde?



Yazılı basın, 14 alışveriş tercihi arasında 11’inci sırada (yüzde 21). Şu kağıdı eline almak, o gazetenin kokusu koklamak sona erer mi? Zannetmiyorum. Unutmayın, moda eşittir ,‘demode olan’ın tekrar keşfedilmesinden başka bir şey değildir. Tabii bir de bize özel durumlar var, onların da hallolması şart gibi...



Rahat bir alışveriş yapmak



Bütün markalar emrinde, borsa gibi takip et indirimleri... Sabahın köründe kalkıp, SSK kuyruğuna girer gibi alışveriş sitelerine giriyor millet... Kaymaklı kısmı, öğlene kalmıyor. Ev ahalisinden biliyorum. “Tüh yine kaçtı” diyerek ne günler geçti. Nielsen verileri de bunu ispatlıyor.

Dünyada 3.4 milyar kişi günde ortalama, altı saatini internette “Alsak alsak, ne alsak?” diyerek geçiriyor. Rahat rahat, alışveriş yapmak da bir başka oluyor!



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin