Türkiye kitap tüketiminde Şangay üyesi!

Londra Kitap Fuarı'nda düzenlenen konferansta Türkiye'de kitap okuma oranları konuşuldu. Türkiye'de kitap tüketimi Rusya ve Çin ile aynı düzeyde olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye kitap tüketiminde Şangay üyesi!

Türkiye’nin en büyük online kitap satıcısı idefix.com’u bünyesinde barındıran EBİ A.Ş.’nin Genel Müdürü Mehmet İnhan, 15 – 17 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen Londra Kitap Fuarı’nda düzenlenen iki konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında, Türkiye’deki perakende kitap sektörünün büyüklüğünün 2,5 milyar TL’ye yaklaştığını belirten İnhan, her yıl 20 bini kültür ve edebiyat kitapları olmak üzere, 45 bine yakın yeni kitap yayınlandığını ifade etti. İnhan ayrıca kitap tüketiminin kişi başına düşen gelirle doğrudan orantılı olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda BRIC ülkeleriyle aynı seviyede yer aldığını kaydetti.



Türkiye’nin online kitap sektöründeki öncü markası Idefix tüm dünyadan yüzlerce yayıncı, yazar ve okuyucuyu bir araya getiren Londra Kitap Fuarı’na katıldı. 15 – 17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen fuar kapsamında düzenlenen iki konferansta, Idefix Genel Müdürü Mehmet İnhan da konuşmacı olarak katıldı ve Türkiye pazarında yayıncılık ve elektronik yayıncılık konusundaki görüşlerini dinleyicilerle paylaştı. 



KORSAN YAYINCILIĞIN SEKTÖRE ZARARI 350 MİLYON TL



Fuar kapsamında 14 Nisan günü gerçekleştirilen “Digital Minds” başlıklı konferansta konuşan Mehmet İnhan, Türkiye’deki online kitap satışlarının toplam sektör içindeki payının halen yüzde 3 seviyelerinde olduğunu ve yılda yüzde 35-40 aralığında arttığını kaydetti. İnhan sözlerini “ABD'de online satışların payı yüzde 35'i geçti, Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payı ise henüz %1’in altında. Bu payın önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde yüzde 6’ya ulaşması bekleniyor. Bu rakamlar, online kitap satışlarının ciddi büyüme potansiyeli taşıdığını gösteriyor” şeklinde sürdürdü. 



İnhan konuşmasında hem tedarik hem de perakende kanalı tarafında oldukça bölünmüş bir yapı sergileyen sektörde verimliliği artıracak yeni hizmetler konusunda ciddi iş potansiyeli olduğunu, öte yandan sektörün hala korsan satıştan büyük zarar gördüğünü dile getirdi. İnhan, “Yapılan araştırmalara göre korsan yayıncılık kitap sektörüne yılda yaklaşık 400 milyon TL kaybettiriyor” diye konuştu. 



TÜRKİYE KİTAP PAZARI HER GEÇEN GÜN GENİŞLİYOR



Konuşmasında, “Türkler kitap okumuyor” yargısının doğru olmadığını, kitap tüketiminin kişi başına düşen gelire doğrudan orantılı olduğunu belirten Mehmet İnhan, “Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı BRIC ülkeleri olarak tabir edilen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’deki oranlarla neredeyse aynı. Bireylerin büyüyen ekonomiden aldıkları pay arttıkça kitap okuma eğilimlerinde de artış görülüyor” diye konuştu. 



İnhan Türkiye’deki yayıncılık sektörünün yapısına da değindiği konuşmasında sektöre dair bazı çarpıcı rakamları da dinleyicilerle paylaştı. Yılda yayınlanan yaklaşık 45 bin yeni kitabın ağırlıklı bölümünün eğitim ve yardımcı kitaplar, yaklaşık 20 bin kadarının da kültür kitapları   olduğunu kaydeden İnhan, Türkiye’deki perakende kitap sektörünün büyüklüğünün 2,5 milyar TL, yurtdışından kitap ithalinin ise 200 milyon TL civarında olduğu söyledi. Ayrıca, İnhan’ın paylaştığı verilere göre, Türkiye’de yaklaşık 1.800 adet aktif yayıncı bulunuyor. 



E-TİCARETTE DİKEY ENTEGRASYON 



İnhan, e-ticaret iş modellerinin sektörde “dikey entegrasyon” sağlamayı amaçladığını ifade ederek, “idefix.com vehesapkitap.com ile perakende e-ticarette faaliyet gösterirken, prefix.com.tr ile B2B toptan e-ticarette Anadolu’daki bağımsız kitapçılara, zincir mağazalara ve diğer e-ticaret sitelerine kitap dağıtımı sağlıyoruz” dedi. 



E-KİTAPTA TALEP VAR AMA ARZ YOK



Amerika’da son yıllarda toplam içindeki payı yüzde 25’i aşan e-kitap ve dijital yayıncılık konusunda Türkiye’de öncülüğü yaparak ilk e-kitap dükkanını 2010 Nisan ayında açan idefix.com’un CEO’su İnhan 1800 aktif yayınevinden henüz sadece 350 yayıncının e-kitap yayınlayabildiğini ve halen baskısı satışta olan 120 bin kitaba karşılık henüz sadece 6,000’e yakın e-kitabın satışta olduğunu ifade etti. Oysa hızla artan e-okuyucu ve tablet kullanıcılarının popüler kitapları e-kitap formatında talep ettiklerini ancak sanal raflarda bulamadıklarını, e-kitap çeşitliliğinin henüz çok yetersiz olduğunu belirtti. Yayıncıların her geçen gün artan e-kitap talebine yanıt verebilmelerinin önemine işaret eden İnhan, yayıncılık açısından ciddi bir gelir potansiyelinin bu yolla realize olabileceğini ifade etti.


Etiketler çin rusya e-kitap
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin