TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ 22 BAŞKANLA TOPLANDI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Vakfı’nca (KAV) düzenlenen Yerel Medya Projesinin 2003 yılı meslekiçi eğitim seminerleri yıl sonu değerlendirme toplantısı 22 yerel cemiyetin başkanları düzeyinde katılımı ile İstanbul Merit Antique Otel’de 17-18 Aralık tarihlerinde yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ 22 BAŞKANLA TOPLANDI

TGC TOPLANTININ ARDINDAN ŞU AÇIKLAMAYI YAYINLADI:

TGC Genel Sekreteri Turgay Olcayto’nun yönettiği toplantılara katılan Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Abdurrahman Bilgiç ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov Cemiyet Başkanlarının yönelttiği soruları yanıtlayıp,bazı mesleki konularda değerlendirmelerde bulundu.

Toplantılar sonucunda aşağıdaki kararlar alındı.

1- Basın Kanunu Tasarısı Taslağı’nda yer alan para cezaları makul ve ödenebilir seviyeye çekilerek,öldürücü nitelikteki tüm cezalar,basın yayın yasalarında gözden geçirilmelidir.
2- Özel radyo ve televizyonlarla ilgili yasadaki cezalarla Basın kanunu Tasarısı Taslağı’ndaki parasal cezalar “çifte standart” tanımından uzaklaştırılmalı,sosyal nedenlere dayandırılan bu cezalarda,gazeteler ve televizyonlarla radyolar arasındaki eşitsizliği gideren hukuksal çerçeve sağlanmalıdır.
3- Medyada tekelleşmenin önlenmesi konusunda yasal düzenlemeler yapılarak,ifade özgürlüğü, haber alma,gerçekleri öğrenme hakkının önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir.
4- Radyo ve televizyonların yüzde 5 olan reklam paylarının,KDV de dahil edildikten sonra yüzde 22’ye varan oranda aktarıldığı RTÜK’ün harcama yapmaması halinde bu miktarı Hazine’ye devretmesi sonucu ortaya çıkan “devletin dolaylı vergi geliri”, haksız olduğu kadar eşitsizlik yaratan bir uygulamadır.
5- Sektörel sorunların giderilmesini de sağlayacak girişimleri ısrarlı kılacak ve sonuç alacak mesleki örgütler
birlikteliği daha da arttırılmalıdır.
Bu kapsamda, halkın gerçekleri öğrenme hakkının yaşama geçirilmesi için Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi’nin öneminin altını bir kez daha çizerek,gazetecilerin sorumluluk bilinci ile hareket edeceklerini hatırlatır,siyasal iktidarın gazetecilerin önündeki yasal tüm engelleri kaldırmasını talep ederiz.
Gazeteciler meslek örgütleri olarak sektörde eğitilmiş insan gücünün arttırılması yönünde ısrarla çalışılacağını, “temiz toplum,temiz medya” ilkesinden yola çıkarak,meslek etiğinin etkin kılınacağını,mesleği gazetecilik olmayanların belli dönemlerde çıkardığı korsan yayınlar ve gazetecilik kimliğini kullanarak menfaat sağlayanlarla mücadelenin aralıksız sürdürüleceğini, daha demokratik yasalar konusunda ısrarcı olunacağını kamuoyuna duyururuz.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Çukurova Gazeteciler Cemiyeti
Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Muğla Gazeteciler Cemiyeti
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Vangölü Gazeteciler Cemiyeti
Konya Gazeteciler Cemiyeti Beyşehir Gazeteciler Cemiyeti
Edirne Gazeteciler Cemiyeti Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti
Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Kırklareli Gazeteciler Cemiyeti
Batman Gazeteciler Cemiyeti Bolu Gazeteciler Cemiyeti
Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti İskenderun Gazeteciler Cemiyeti
Rize Gazeteciler Cemiyeti Sinop Gazeteciler Cemiyeti
Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği
Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Manisa Gazeteciler Cemiyeti

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin