Türk basını Almanya'nın 'soykırım' kararını böyle gördü!

Almanya Federal Meclisi Ermeni Soykırımına ilişkin tasarıyı kabul etmesini Türkiye'deki gazeteler nasıl gördü? İşte günün manşetleri...

Google Haberlere Abone ol
Türk basını Almanya'nın 'soykırım' kararını böyle gördü!

Almanya Federal Meclisi Ermeni Soykırımına ilişkin “1915-1916 döneminde Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara dönük soykırımı hatırlama ve anma” başlıklı tasarıyı dün yapılan oylama ile kabul etti.



Türkiye’deki gazeteler tasarının kabulünü manşetten gördü.



Haberlerin birçoğunda tasarının Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir’in tasarıyı hazırladığı vurgulandı, tasarı oylamasında taktığı Soykırım’ın 100. Yılı simgesi olan Unutma Beni Çiçeği rozeti “Ermeni rozeti” vurgusuyla gösterildi.



Hürriyet: Yazıklar Olsun



Türk basını Almanya'nın 'soykırım' kararını böyle gördü!



“Yazıklar olsun” manşetiyle çıkan Hürriyet haberin spotunda “Almanya Parlamentosu Türkiye ile yüzyıllara dayanan ilişkilerinde derin yara açacak Ermen soykırımı tasarısını onayladı’ yazdı.



Haber de Erdoğan’ın yorumu “İlişkilerimizi ciddi manada etkileyecek”, Merkel’in yorumu ise “Bizim dostluk bağımız derin” ara başlıklarıyla verildi.



Sabah: Silah arkadaşımız sırtımızdan vurdu



Sabah, “Mehmetçik Almanya için meğer boşuna can vermiş” üst yazısı altında “Silah arkadaşımız sırtımızdan vurdu” manşetiyle çıktı. Spotta “Böylece Birinci Dünya Savaşı’yla başlayan kader ortaklığı tarihe karıştı” ifadesi yer aldı. Erdoğan’ın sözleri “Almanya ile ilişkimiz ciddi manada etkilenir” başlığıyla verildi.



Cumhuriyet: 1915 Yalnızlığı



Türk basını Almanya'nın 'soykırım' kararını böyle gördü! - Resim : 2



Cumhuriyet’in manşet üstünde “AKP ve Erdoğan bir diplomasi savaşını daha kaybetti” ifadesine yer verdi. Haberde oylama ve tasarı ile ilgili yorumsuz bilgiler verilirken,  Merkel, Yıldırım, CHP ve MHP’nin yorumları da ilk sayfada yer aldı.



Sözcü: Schämen Sie sich! (Utanın)



Sözcü “Hitler’in torunları Türkiye’yi soykırım yapmakla suçladı” cümlesinin altında Almanca “Utanın” manşetiyle çıktı. Merkel’in Hitler fotoğrafına fotomontajla yerleştirildiği fotoğraf “Dön de aynaya bak” başlığıyla verildi.



Posta: Bir tanesin



Tasarıya tek hayır oyu veren vekil Bettina Kudla’ya ithafen “Bir tanesin” manşetiyle çıktı. Cem Özdemir’e “Ermenilerin rozetiyle kürsüde” başlığıyla ilk sayfadan yer veren Posta, eozetin “Unutma beni çiçeği” rozeti olduğunu belirtti.



Milliyet: Utanç verici karar



Milliyet, sür manşetten gördüğü haberde Dış İşleri Bakanlığı’nın açıklamasına yer verildi. Merkel’in sözleri “Türkiye’yle bağımız güçlü” başlıklı, Erdoğan’ın sözleri ise “İlişkileri ciddi etkiler” başlıklı haberlerle verildi.



Haber Türk: 2016 Dostkırımı



Türk basını Almanya'nın 'soykırım' kararını böyle gördü! - Resim : 3



“135 yıllık dost Almanya, Türkiye ile köklü bağları ve ahde vefayı tanımadı, ‘Soykırım’  dedi” cümlesi altında Türkiye ve Almanya bayraklarının yansıtıldığı “2016 Dostkırımı” manşetiyle çıktı. Haberde “11 Türk vardı, tel ret Alman’dan”, “Karar, ilişkileri ciddi etkileyecek”, “En büyük partnerden darbe” ara başlıkları var.

 



Yeni Şafak: Türkiye bunu unutmaz



Yeni Şafak, manşette “Yüz karası” notuyla Cem Özdemir’in fotoğrafına yer verdi. Erdoğan’ın sözleri “İlişkiler ciddi manada etkilenecek” başlığıyla manşette yer aldı.



Karar: Berlin tarih sınavını geçemedi



Karar, haberi ilk sayfada “Oylama sırasında Ermenistan, Yunanistan ve YPG bayrakları da Meclis önünde bir araya geldi” notlu fotoğrafla gördü. Haberde “Almanya tarihi hata yaptı” ifadesi yer aldı.



Birgün: Soykırım Onaylandı, AKP: Yok hükmünde



Birgün ilk sayfada oylamadaki konuşmalar, Erdoğan’ın ve hükümetin yorumuyla habere yer verdi. “Erivan kararı olumlu karşıladı”, Büyükelçi geri çağırıldı”, tasarıya dair “Metin güçlü ve dengeli” başlıklı haberler de ilk sayfadan duyuruldu.



Akşam: Dummkopf (aptal)



Türk basını Almanya'nın 'soykırım' kararını böyle gördü! - Resim : 4



Almanca “Aptal” anlamına gelen manşetle çıkan Akşam, spotta “Dünyayı soykırım tanımıyla tanıştıran Almanlar Türk tarihine dil uzatan aptalca bir yasaya evet dedi” ifadesine yer verdi. Haberde “10 Türk’ten destek”, “HDP’liler kutladı” ara başlıkları yer aldı. Cem Özdemir’in fotoğrafı da manşette “CHP’den plaket alan Özdemir başı çekti” başlığıyla verildi.



Yeni Akit: Nazi ürür, kervan yürür



Türk basını Almanya'nın 'soykırım' kararını böyle gördü! - Resim : 5



“Hitler’in torunları sözde Ermeni tasarısını kabul etti” denilen haberde karara verilen tepkilere yer verildi.



Takvim: Alman malı



Cem Özdemir’in fotoğrafının yer verildiği manşetteki haberin spotunda “Dost görünen Almanya ‘Brütüs’ çıktı. Meclis’teki Türk vekil Özdemir ‘Ermeni tasarısı’ hazırladı. Nazi torunları da 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıdı. Ankara net tavır aldı: ilişkilerimiz bozulacak” cümleleri yer aldı.   (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin