Tunca Öğreten: Kendimi özgür hissetmiyorum

RedHack davası kapsamında 323 gün tutuklu kalan gazeteci Tunca Öğreten çarşamba günü serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol
Tunca Öğreten: Kendimi özgür hissetmiyorum

Gazeteci Tunca Öğreten yargılandığı RedHack davasının çarşamba günkü duruşmasında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.



RedHack adlı grup tarafından sızdırılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a ait e-postaları haberleştirdikleri için Tunca Öğreten ile birlikte toplam altı gazeteci hakkında dava açılmıştı.



Gazeteciler "terör örgütü propagandası yapmak", "terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme" iddialarıyla suçlanıyor. Davanın üçüncü duruşması 3 Nisan 2018'e ertelendi.



Haber portalı diken.com.tr eski editörü Tunca Öğreten tahliyesinin ardından DW Türkçe’nin sorularını yanıtladı.



DW Türkçe: 323 gün tutuklu kaldıktan sonra dün özgürlüğünüze kavuştunuz. Ne hissediyorsunuz?



Öğreten: Şu an için aslında beni tek mutlu eden şey eşime kavuşmak. Ama tam anlamıyla özgürlüğüme kavuştuğum hissine nail oldum mu diye sorarsanız, kendimi çok özgür hissetmediğimi söylemem gerekecektir. Yinelemekte fayda var; son gazeteci hapishaneden çıkana kadar gazetecilik mesleğinin hâlâ hapiste olduğunu düşünüyorum. Deniz Yücel içerideyken, Ahmet Şık içerideyken bizim dışarıda olmamız kendimizi özgür hissetmemizi sağlamıyor.



DW Türkçe: Savcı tutukluluğunuzun devamını talep etmişti. Buna rağmen, tahliye edilmeyi bekliyor muydunuz?



Öğreten: Açıkçası beklemiyordum, çünkü başından beri zaten somut delil olmaksızın hapiste tutuluyordum. Dolayısıyla bunun devam etmesi için onlar (iddia makamı) açısından hiçbir engel yoktu. Kaldı ki savcı tutukluluğun devamını istediğinde tabii ki bir umutsuzluğa düştük. Yani çıkamayacağımızı düşündük. Ama sonrasında sanıyorum ki mahkeme heyeti ya bizim söylediklerimizden ikna oldu ya da ortada somut bir delil olmadığının farkına varıp bu mağduriyeti devam ettirmek istemediler; bir şekilde tahliye kararı çıktı. Açıkçası benim için de sürpriz oldu. Ne ben ne eşim ne de meslektaşlarım böyle bir karar bekliyordu. Umarım diğer meslektaşlarımızın çıkması için, güzel günlerin başlayacağının sinyali olarak bunu hepimiz algılarız ve bunun da devamı gelir. 



Röportajın devamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin