TRT YAZIŞMALARINDAKİ YOLSUZLUK İTİRAFI

TRT-Türk kanalına program yapan One Ajans’ın sözleşmesinde olmamasına karşın kurumun uydu olanaklarını kullanarak TRT’yi 350 bin Avro zarara uğrattığı belirlendi.

Google Haberlere Abone ol
TRT YAZIŞMALARINDAKİ YOLSUZLUK İTİRAFI

Yazışmada yolsuzluk itirafı


Fırat Kozok/Cumhuriyet


ANKARA - TRT-Türk kanalına “20 milyon 340 bin Avro değerinde” haber programları yapan One Ajans’ın, kurumla yaptığı sözleşmeye aykırı olarak TRT’nin uydu olanaklarını kullandığı, bunun da TRT’yi bugüne dek yaklaşık 350 bin Avro zarara uğrattığı belirlendi.


Stüdyolar ve Program İletim Sistemleri Dairesi Başkanı Cevat Yayla, ilgili birimlere gönderdiği yazıda, yapılan anlaşmalara aykırı uygulamanın kuruma mali külfet getirdiğini ve kurumun uydu bağlantılarında sıkıntılara neden olduğunu bildirdi.


TRT, 2009 yılı mayıs ayında yayına başlayan TRT Türk’e program yapılması için One Ajans ile anlaştı. Anlaşma TRT’nin bu programlar için One Ajans’a üç yılda toplam KDV dahil 20 milyon 340 bin Avro ödemesini ancak yayın masraflarını One Ajans’ın üstlenmesini öngörüyor. TRT ile One Ajans arasında imzalanan sözleşmenin 4. maddesinin “B” bendine göre; One Ajans TRT’ye yayını anahtar teslimi hazırlamak zorunda. Anlaşmadaki bu maddeye karşın One Ajans’ın yayın için TRT’nin Türksat 3A uydusundaki frekansını kullandığı, TRT’nin de bu görüntüleri alıp yayına verdiği ortaya çıktı. TRT Yönetim Kurulu’nun belirlediği tarifeye göre uydu kanalının saatlik kirası 600 Avro. TRT’ye ait uydu kanalını haftada 5 gün, günde 184 dakika kullanan One Ajans’ın bugüne kadarki 40 haftalık yayını karşılığında yaklaşık 350 bin Avro’luk mali yükten kurtulduğu belirlendi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin