TRT MODERN DANS SANATÇISINA NİÇİN SANSÜR UYGULADI?

TRT1'de yayınlanan Gün Başlıyor programında neden sansüre uğradı? Vatan yazarı Mustafa Mutlu, olayı ayrıntılarıyla yazdı.

Google Haberlere Abone ol
TRT MODERN DANS SANATÇISINA NİÇİN SANSÜR UYGULADI?

Bu kıyafeti giydi TRT'den kovuldu!


Gülüm Pekcan, ülkemizi yurt içi, yurt dışı festivallerde başarıyla temsil eden ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından bu yıl Uluslararası Dans Konseyi'ne seçilen çok önemli bir dans sanatçımız...


Gülüm Hanım, 30 Aralık günü TRT-1'de yayınlanan 'Gün Başlıyor' programına davet edilir...


Daha önce de aynı programa defalarca katılmış ve danslarından örnekler sunmuştur.


Programı yapanların amacı, yılbaşı öncesinde izleyicilere modern dans ziyafeti çekmektir... Gülüm Pekcan da modern dans denilince akla gelen ilk isimdir.


Sözü uzatmayalım; Gülüm Hanım programın ilk bölümünde Zeybek oynar... Üzerinde de fotoğrafta gördüğünüz, son derece özenle hazırlanmış kıyafeti vardır. Danstan sonra günlük giysilerini giymek ve programa öyle devam etmek üzere soyunma odasına gider. Ancak odadan çıktığında stüdyo görevlileri utana sıkıla yönetimden telefon geldiğini, dans kıyafetinin çok açık bulunduğunu ve programa devam etmesinin mümkün olmadığını söylerler.


Ancak program canlı yayınlanmaktadır ve stüdyodaki seyirciler Gülüm Hanım'ın danslarına devam etmesini istemektedir. Bunun üzerine Gülüm Pekcan programın son bölümünde günlük kıyafetle bir dans daha yapar ve olay kapatılır!



***


Bu gelişmeleri öğrenince telefona sarıldım ve Gülüm Pekcan'ı aradım. Yukarıda anlattıklarımı baştan sona kadar doğruladı. Sonra da haklı bir isyan duygusuyla şunları anlattı:


"1987 yılından bu yana 'Cumartesiden Cumartesiye', 'Dünden Bugüne', 'Tele Kabare' , 'Tele Tempo', 'Kokteyl', 'Sayısal Gece', 'Ah Bu Şarkılar' programlarına koreograf olarak hizmet verdim, dansçı olarak katıldım. Ayrıca TRT-2 belgeselimi yaptı. Yine TRT ile ortak kısa metrajlı film çektim, bu filmle festivallere katıldım. 20 yıllık kariyerim boyunca ilk kez bir programda böyle bir durumla karşılaştım. Bu hareket, çağdaş sanatlara ve uygulayıcılarına yönelen sindirme politikasının yansımasıdır. Böyle bir engellemeyle karşılaştığım ve küçük düşürüldüğüm için son derece üzgünüm ve kırgınım. Bu tavrın çağdaş Türkiye'ye ve onun resmi yayın kuruluşuna yakışmadığına inanıyorum."



***


İşte size yıllarca çağdaş sanatları büyük bir yürekle destekleyen TRT'nin bugün hangi zihniyet tarafından yönetildiğini gösteren somut bir örnek...


Şeriata övgü düzülen programlara evet; kolu gözüken bir kıyafet giyen dans sanatçısına hayır...


Bravo!
 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin